Potatis- och purjolökssoppa – grundrecept
En krämig vardagssoppa som inte kostar många kronor, och som du lagar på en halvtimme? Vi pratar förstås om klassikern potatis- och purjolökssoppa, och här delar vi med oss av grundreceptet!
I det här receptet använder vi oss av vispgrädde för krämighet, men du kan gott använda crème fraiche som har en lite syrligare smak och tjockare konsistens.
Servera soppan med ett gott bröd för en värmande måltid. Vill du göra någonting lite extra med din potatis- och purjolökssoppa? Toppa med lite persilja, stekt bacon eller krutonger.
30 min
8 ingredienser
Köpklart recept för totalt
64,35 kr
500 g
mjölig potatis, skalad och skivad
1 st
purjolök, snittad, sköljd och skivad
1 msk
smör (eller margarin)
1 l
vatten
2 st
grönsaksbuljongtärningar
1 dl
grädde (eller crème fraiche)
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Ingredienser
500 g
mjölig potatis, skalad och skivad
1 st
purjolök, snittad, sköljd och skivad
1 msk
smör (eller margarin)
1 l
vatten
2 st
grönsaksbuljongtärningar
1 dl
grädde (eller crème fraiche)
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Gör så här
- Stek potatis och purjolök utan att det tar färg ett par minuter.
- Häll på vatten och smula ner buljongtärningar.
- Koka under lock ca 20 minuter.
- Använd en stavmixer och mixa soppan slät. Smaka av med grädde eller crème fraiche, salt och peppar.
Tips! Skippa inte att steka potatisen och purjolöken, detta ger en djupare smak till din soppa. Vill du göra din potatis- och purjolökssoppa en fransk Vichyssoise, toppa soppan med vispad grädde och strö på lite hackad gräslök.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
64,35 kr
Köpklart recept för
64,35 kr