Potatisgratäng – grundrecept
I grundreceptet för potatisgratäng hittar man fast potatis, vispgrädde, mjölk och vitlök.
Servera din potatisgratäng med ett riktigt gott kött, kyckling fisk eller kanske med säsongens grillade grönsaker?
Du kan även göra en extra höstig potatisgratäng genom att blanda in säsongens skivade rotfrukter som morötter, palsternacka, rotselleri eller kålrot och varva med potatisen.
60 min
7 ingredienser
Köpklart recept för totalt
106,88 kr
3 dl
vispgrädde
3 dl
mjölk
1.5 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
1 kg
fast potatis, skalad och skivad tunt
2 st
skivade gula lökar
1 st
riven vitlöksklyfta
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Ingredienser
3 dl
vispgrädde
3 dl
mjölk
1.5 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
1 kg
fast potatis, skalad och skivad tunt
2 st
skivade gula lökar
1 st
riven vitlöksklyfta
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka upp grädde och mjölk, salt och peppar under omrörning i en vid kastrull.
- Blanda ner skivad potatis, lök och vitlök i den varma gräddmjölken. Koka upp under omrörning och sjud ca 10 minuter.
- Häll potatisen i en smord ugnsform.
- Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan är gyllene.
Tips: Toppa din potatisgratäng med lite god gratängost. Välj en mer smakrik ost som Västerbottensost eller parmesan för mer smak. Annat gott att toppa potatisgratängen med är panko för extra krisp eller färska örter.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
106,88 kr
Köpklart recept för
106,88 kr