10 min
Portioner: 4
800 g nötkött, t ex fransyska eller högrev
1 gul lök
2 tsk chiliflingor
1 burk krossade tomater
2 tsk salt
COLESLAW:
½ vitkålshuvud, tunnstrimlat
2 morötter, grovrivna
1 äpple, rivet
1 liten gul lök, hackad
2 dl gräddfil eller crème fraiche
1 msk dijonsenap
salt och peppar
TILLBEHÖR:
hamburgerbröd
½ rödlök, tunnstrimlad
bbq-sås
sallad och tomat
pommes frites
1. Sätt ugnen på 100°. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta med lock som tål ugnsvärme.
2. Skala och skär löken i skivor och lägg ovanpå köttet.
3. Fördela chiliflingorna över löken och häll sedan över tomatkrosset. Salta och peppra.
4. Lägg på locket, eller ungsfolie om locket inte håller för värme och ställ in grytan i ugnen i 6–8 timmar. Ös köttet med såsen då och då – späd med vatten, rött vin eller öl om såsen är på väg att koka bort.
5. COLESLAW: Blanda gräddfil med senap och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Vänd ner kål, morötter, lök och äpple. Blanda väl. Låt stå en stund innan servering.
6. När köttet är klart (det ska gå att dra isär med två gafflar), blandar du det med såsen och smakar av med salt och peppar.
7. Servera i brödtillsammans med pommes frites, sallad, tomat, rödlök, coleslaw och en god bbq-sås. För riktigt krispig rödlök, skiva den tunt med mandolin och lägg i iskallt vatten en stund.