Hemköp

Rabarberbullar

120 min

Rabarberbullar

Portioner: 30

Ingredienser

VETEDEG:
50 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
2 ½ dl kallt vatten
20 g kallt smör i tärningar
2 dl strösocker
2 msk grovmalen kardemumma
1 tsk grovmalet havssalt
16–18 dl vetemjöl

RABARBERKOMPOTT:
300 g rabarber
½ vaniljstång
150 g farinsocker

FYLLNING:
100 g mandelmassa
2 msk vatten
200 g rumstempererat smör

CRUMBLE:
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljsocker

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna, men med den mindre mängden mjöl. Knåda ihop i cirka 15 minuter i maskin. Tillsätt lite mer mjöl efter hand, tills det blir en glansig och slät deg.

2. Nu är degen egentligen redo att bakas ut, men om den kyls ner blir den lättare att jobba med. Tryck då ut degen platt till en rektangulär form, cirka 40 x 30 centimeter, på en bakplåt med bakplåtspapper med lite mjöl på. Placera degen i frysen i 10–20 minuter, tills den blir kall men inte fryst.

2. RABARBERKOMPOTT: Skär rabarbern i centimetertjocka bitar, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll rabarber, farinsocker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Koka upp på medelhög värme tills sockret har smält och rabarberbitarna blivit mjuka. Rör om då och då för att sockret inte ska brännas vid. Kompotten ska tjockna och när den är något lösare än marmelad är den färdig. Låt kallna helt i kastrullen.

3. FYLLNING: Blanda mandelmassan med vattnet i en bunke och mjuka upp med en gaffel. Tillsätt smöret, lite i taget så att smeten går ihop jämnt, och blanda ihop.

4. CRUMBLE: Mixa vetemjöl, smör, florsocker och vaniljsocker i en matberedare till en smulig massa. Ingredienserna ska snabbt gå ihop och får inte överköras.

5. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Ta ut den kalla vetedegen ur frysen, mjöla lätt med vetemjöl på bakbordet och kavla degen tunt till en rektangulär form, cirka 60 x 40 centimeter.

7. Bred på mandelmassefyllningen på hela degen. Skeda ut rabarberkompotten på den övre tredjedelen av degen.

8. Rulla ihop degen genom att börja från ovansidan och fortsätta neråt. Spänn degen vid varje varv, för att bullsnäckan ska hålla ihop.

9. Mjöla bullängden, dra ut den lite på längden och rulla den så att den är jämn överallt. Skär den i cirka 2 centimeter breda bitar och lägg i stora muffinsformar på en bakplåt.

10. Låt jäsa i rumstemperatur i 50–70 minuter under bakduk, tills bullarna har blivit en aning större. Ju varmare rumstemperatur desto fortare går jäsningen.

11. Smula på lite crumble mitt på bullarna.

12. Sätt in plåten i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 200 grader och grädda i 15–20 minuter tills bullarna har fått fin färg. Ta ut plåten och låt bullarna svalna.

Hemköp chat icon