Hemköp

Ravioli med pumpa & knaperstekt sidfläsk

Alla älskar pasta. Varför inte samla vänner och familj och göra din egen, hemgjorda pasta? I det här receptet gör vi vår egen ravioli. Tryck till kanterna på raviolin med en gaffel så håller de ihop bättre.

60 min

Ravioli med pumpa & knaperstekt sidfläsk

Ingredienser

DURUMPASTA

  • 4 st
    ägg
  • 5 dl
    durumvetemjöl
  • 3 msk
    olivolja
  • 2.5 msk
    vitt vin

RAVIOLI

  • 1 st
    butternut squash
  • 4 msk
    olivolja
  • 2 msk
    flingsalt
  • 1 krm
    muskotnöt
  • 2 dl
    lagrad hårdost, t ex parmesan eller manchego
  • 0.5 tsk
    timjan
  • 0.5 tsk
    chiliflakes
  • 150 g
    sidfläsk
  • 100 g
    smör
  • 150 g
    ricotta
  • 50 g
    fetaost
  • 1 kruka
    salvia
  • 1 nypa
    svartpeppar

TILL SERVERING

  • 1 st
    blomkål, delad i buketter och rostade
  • 1 st
    citron, zest från
  • 1 st
    chili
  • 1 msk
    mandel

Gör så här

Durumpasta grundrecept:

1. Häll ut mjölet på rent bakbord. Gör en grop i mitten och knäck äggen däri. Blanda i vin och olja och blanda sedan in mjölet med en gaffel, lite i taget, tills du har en fast deg.

2. Arbeta in mer mjöl om degen är klibbig. Gör en boll och svep in i plastfolie. Lägg i kylen 30 min.

3. Kavla ut pastadegen så tunt det bara går. Använd mycket mjöl på kaveln, degen ska inte vara klibbig.

Ravioili:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Halvera pumpan. Skrapa ur fröna och lägg dem i liten ugnsform.

3. Skär pumpan i stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vänd runt med oljan och strö på flingsalt. Rosta 20 min eller tills pumpan är mjuk, öppna luckan några gånger och släpp ut ånga. Strö på muskotnöt när 10 min återstår.

4. Sänk värmen till 180°. Vänd pumpafröna med 1 msk olja och rosta ca 10 min till knapriga, akta så att de inte bränns.

5. Låt pumpan svalna och mixa mjuk. Riv osten och blanda med pumpan, timjan, chili och salt och peppar. Ställ kallt.

6. Gör pastadegen enligt receptet. Kavla ut fyra tunna, lätt mjölade degplattor. Skär till rektanglar, så stora och jämna som möjligt. Klicka ut valnötsstora bollar av fyllningen på halva degplattan. Lämna generöst med plats på sidorna runt fyllningen och pensla degen med vatten. Vänd försiktigt över andra halvan av degplattan och tryck lätt runt alla fyllningar. Pressa försiktigt ut luften runt fyllningen. Skär med kniv eller sporra fyrkantiga ravioli. Låt vila under lätt mjölad handduk i ca 10 min.

7. Skär sidfläsk i små bitar och stek knaprigt. Låt rinna av på papper.

8. Värm smöret på medelvärme i en stekpanna. Lägg i salviabladen. Låt smöret bubbla och bli gyllenbrunt och ta från värmen när det börjar dofta nötigt. Smaka av med flingsalt.

9. Blanda ricotta, fetaost och lite salt och peppar.

10. Koka upp saltat vatten och sjud raviolin tills den flyter upp till ytan. Fördela den nykokta raviolin, sidfläsk och pumpafrön på fyra tallrikar. Klicka på ricottablandningen och skeda över salviasmöret. Servera med rostad blomkål med citronzest, chili och mandel.

Tips! Byt sidfläsket mot vitlöksbrödkrutonger för en vegetarisk rätt.

4 portioner

353,53 kr
Hemköp chat icon