”Ingen jul utan min variant av ris à la Malta, det vill säga Ris à la Catarina”, säger Catarina König. ”Den fluffigt härliga kanel- och vaniljdoftande gröten tillsammans med den ljumma jordgubbskompotten faller såväl vuxna som små i smaken.”
60 min
JORDGUBBSKOMPOTT
GARNERING
Gröt: 1. Mät upp ris, vatten, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om, och låt koka på medelhög värme under lock i cirka 10 min.
2. Tillsätt kanelstången och häll i mjölk successivt. Låt småputtra under omrörning på svag värme i cirka 30–40 min. Gröten ska vara tjock, lite ”stum”, men se till att riset är färdigkokt.
3. När gröten är färdig, lyft upp kanelstången och lägg undan, och ställ gröten svalt.
4. Vispa upp grädden, men inte alltför hårt, och rör sedan i vaniljsockret.
5. Vänd ner vaniljgrädden i den svala gröten och smaka av. Tillsätt mer vaniljsocker om så önskas.
6. Ställ svalt tills det är dags för servering.
Jordgubbskompott: Låt frysta jordgubbar, vatten och socker smälta samman på svag värme och sedan sjuda tills bären blir mjuka. Låt småputtra till en härlig kompott. Servera gröten med den ljumna jordgubbskompotten och en kanelstång som dekoration.
6 portioner