6 BURGARE, 60 MIN
60 min
Portioner: 6
5 dl rödbeta, råriven
2 dl svarta bönor, avrunna
1 gul lök, finhackad
1 ½ dl valnötter, finhackade
2 dl kokt quinoa
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ägg
1 dl havregryn
2 msk olivolja
½ tsk chilipulver
½ tsk kummin, rostad i panna
½ kruka färsk basilika
salt och peppar
smör och olja att steka i
6 bröd
4 salladsblad
KRISPIG FÅNKÅL:
½ fänkål
½ gurka
½ citron, saften
1 msk olivolja
5 kvistar dill
1. Stek lök och bönor i olja några minuter. Mosa och låt svalna. Krama ur rödbetorna. Vätskan är full av vitaminer så drick den eller blanda i en juice. Blanda rödbetor, bönor, lök, nötter, quinoa, vitlök, ägg, havregryn, olja och kryddor till en smet. Låt stå kallt 30 min.
2. Skär av fänkålsroten. Skiva tunt, gärna med mandolin. Lägg i isvatten minst 15 min. Slunga eller torka på papper Strimla gurkan tunt och blanda med fänkål, citronsaft, olja, dill och salt.
3. Forma smeten till 6 biffar. Om smeten är för lös, blanda i lite havregryn och krama ur, låt stå 5 min. Värm olja och smör på medelvärme. Stek 3 biffar i taget, 2 min per sida och låt ligga någon minut på eftervärme. Salta och servera genast!