För att något ska upplevas som intressant krävs det ofta olika konsistenser, utöver att det smakar gott och ser trevligt ut. Kontraster blir ofta intressanta i munnen. Det kan till exempel vara varmt som möter kallt eller krispigt som möter krämigt. Den här enkla salladen har bra munkänsla, tycker jag, och fungerar utmärkt att äta bara som den är, men den är även god till bland annat tunt skivad rökt kalkon eller skinka.
20 min
1. Skiva kålen supertunt på en japansk mandolin. Rödkål är billigt, så här är det riktigt korkat att snåla. Lägg den tunt skivade kålen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Sila av vattnet och låt kålen rinna av väl på en kökshandduk.
2. Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna under omrörning.
3. Kärna ur äpplena men behåll skalet på. Skär äpplena i aptitligt stora stavar.
4. Arrangera kål, äppelstavar och valnötter på ett stort fat. Smula över fetaosten och lite raspat citronskal.
Dressing: Blanda olja, vinäger, salt och peppar till en dressing. Ringla den över salladen och servera.
4 portioner