Hemköp

Rostad spetskål med getost och bacon

Ge kålen huvudrollen ikväll! Otroligt gott med en sås av getost som ringlas över, och lite knaprigt bacon på toppen. Recept från världsmästarkocken Mathias Dahlgren.

40 min

Rostad spetskål med getost och bacon

Ingredienser

  • 2 st
    spetskål
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 paket
    bacon
  • 1 dl
    vatten
  • 1 msk
    kycklingfond
  • 50 g
    smör
  • 0.25 dl
    vispgrädde
  • 100 g
    fransk getost (den vita kanten bortskuren)
  • 1 knippe
    färsk ramslök, strimlad
  • 1 msk
    olja till stekning
  • 0.33 dl
    hackad persilja
  • 0.33 dl
    hackad dragon
  • 0.33 dl
    hackad gräslök
  • 1 st
    ekologisk citron, rivet skal från
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Skölj och ansa spetskålen och skär den i klyftor, lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen tills kålen börjar få färg, och känns klar om du sticker den med en gaffel. Ta ut kålen och låt vila.

2. Stek baconet frasigt på en plåt i ugnen. Låt svalna något.

3. Värm vatten och kycklingfond i en kastrull. Vispa samman med smör, grädde och getost till en slät krämig sås. Häll getostsåsen jämnt över de bakade kålklyftorna.

4. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek hastigt ramslöken i pannan. Arrangera kålklyftor, bacon och ramslök på 4 tallrikar. Toppa med färska örter och riv över citronskal.

Tips! Hittar du ingen ramslök så går det lika fint med gräslök.

4 portioner

Hemköp chat icon