Detta recept på rustik mandeltårta förses med gräddfraîche, körsbärskompott och färska myntablad.
20 min
MANDELBOTTEN
GRÄDDFRAICHE
KÖRSBÄRSKOMPOTT
GARNERING
1. KÖRSBÄRSKOMPOTT: Kärna ur körsbären och lägg dem i en kastrull. Blanda strösocker och maizena och häll ner i kastrullen tillsammans med citronsaften. Koka upp och låt sedan sjuda på medelvärme ca 5 minuter till en kompott. Ställ åt sidan och låt kallna.
2. Sätt ugnen på 175°. Kör mandlarna i matberedare eller mixer tills de är finhackade. Vispa vitorna till skum med en elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en styv maräng. Vänd ner mandelhacket i äggvitorna.
3. Klä en form, ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i en rektangulär eller rund form beroende på hur du vill ha tårtan. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter tills ytan fått fin gyllene färg. Låt bottnen svalna i formen.
4. GRÄDDFRAICHE: Vispa under tiden samman grädde, crème fraiche och strösocker till en kräm. Ta ut mandelbottnen ur ugnen och låt svalna helt. Bred sedan över gräddfraichen.
5. Toppa med körsbärskompotten och riv över limeskal. Dekorera ev med några kvistar färsk mynta.
10 portioner