Hemköp

Saffran- och apelsingravad laxsida

Lax är ju ett måste på julbordet, och gravar du den dessutom i saffran och apelsin, så får den en oemotståndlig smak av jul.

20 min

Saffran- och apelsingravad laxsida

Ingredienser

  • 1 st
    färsk laxfilé, med skinn
  • 0.5 dl
    salt
  • 1 dl
    socker
  • 1 g
    saffran
  • 1 msk
    vitpeppar, mortlad
  • 1 msk
    fänkålsfrö, mortlade
  • 0.5 st
    apelsin, juice och zest från

Gör så här

1. Torka av laxen och lägg i en form med kanter, skinnsidan ner.

2. Blanda ihop salt, socker, saffran, mortlad peppar, fänkål och apelsinzest.

3. Strö över kryddblandningen över fisken, använd allt och ha gärna mer blandning där fisken är som tjockast. Pressa sedan över apelsinjuicen.

4. Täck fisken med plastfilm och låt den stå ute 1 timme innan du ställer den i kylen.

5. Låt stå i kyl, minst 1-2 dygn. Vänd gärna filén efter halva tiden.

6. Ta ut och häll av spadet. Servera laxen i tunna skivor, gärna med en smarrig sås till!

8 portioner

Hemköp chat icon