Hemköp

Sandra Mastios pizzadeg ”The One”

En pizzadeg som tar tio dagar på sig att bli klar? Eller åtminstone tre? Lätt värt, om du vill ha magiskt goda pizzor. Recept från pizzadrottningen och matälskaren Sandra Mastio.

30 min

Sandra Mastios pizzadeg ”The One”

Ingredienser

 • 4 g
  jäst
 • 1080 g
  kallt vatten
 • 1360 g
  Tipo 00-mjöl (siktat vetemjöl, t.ex. Ramlösa Kvarn)
 • 340 g
  proteinrikt mjöl (t.ex. Limabacka Kvarns vårvete) (ej tillgängligt online)
 • 65 g
  oraffinerat salt utan jod
 • 50 g
  olivolja

Gör så här

1. Väg upp alla ingredienser.

2. Blanda ut jästen i vattnet.

3. Häll ner mjöl och jästvatten i din degblandare och kör degen på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har gått ihop.

4. Häll ner saltet och låt degen arbetas tills saltet gått in. Häll ner olivoljan och låt den arbetas in på lågt varvtal i ca 2 minuter.

5. Skruva upp hastigheten på din degblandare till högsta och kör degen i 15 minuter. Stäng sedan av och låt degen vila i 10-15 minuter.

6. Flytta över degen till en plastlåda med lock, godkänd för mat. Lyft degen i ”midjan” och forma den till en smidig oval boll. Sätt på locket och ställ degen i rumstemperatur i 1 timme.

7. Ställ degen i kylen.

8. På kvällen ska degen vikas. Lyft den i midjan och gör en framåtgående rörelse med armarna så att ändarna på degen viks in under. Forma återigen till en smidig och fast, stor boll. Repetera detta morgon och kväll i minst tre dagar, men upp till 10 går bra. Ju längre desto godare!

9. Samma dag som du ska baka din pizza delar du upp degen i 11 lika stora delar, de ska väga ca 260 gram styck.

10. Forma jämna bollar och lägg dem glest, gärna i en låda med lock. Låt dem bli rumstempererade innan du ska baka ut dem. Bollarna går bra att styckfrysaoch tina upp i rumstemperatur.

“Det här är alla pizzadegars mamma. Inget du slänger ihop på en kvart, men helt oslagbar när du vill göra riktigt bra pizza. Värd att vänta på, jag lovar!”

Tips! Om du vill få pizzabotten riktigt frasig och god är det viktigt att välja rätt mjöl. Tipo 00 (finns både svenska och italienska varianter) är ett otroligt fint vetemjöl som nästan helt saknar skalrester och har en högre proteinhalt. Bäddat för fras!

11 portioner

54,85 kr
Hemköp chat icon