Hemköp

Smördegsinbakad lax med spenat

Laga en god och enkel middag med en smördegsinbakad lax - inrullad i färskost. Serveras med ugnsrostad purjolök, spenat och persilja. Pensla rikligt med ägg för extra krisp.

Tips! För att tillaga den smördegsinbakade laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 20 min på 185°C.

45 min

Smördegsinbakad lax med spenat

Ingredienser

  • 1 rulle
    smördeg, färdigkavlad
  • 125 g
    färskost med vitlök & örter
  • 1 påse
    babyspenat, blancherad och väl avrunnen
  • 0.5 st
    purjolök, skivad
  • 500 g
    laxfilé, utan skinn
  • 1 st
    lime, rivet skal
  • 1 dl
    persilja, gärna även andra örter tex timjan, dill eller basilika

PENSLING

  • 1 st
    ägg, uppvispat
  • 2 msk
    sesamfrö

SÅS

  • 2 dl
    crème fraiche
  • 3 msk
    pepparrot, riven
  • 1 tsk
    honung
  • 1 tsk
    salt
  • 1 krm
    nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Värm ugnen till 200°C (eller airfryern till 185°C).

2. Rulla ut smördegen och bred ut färskosten på mitten av smördegen. Lämna 2 cm från kanterna.

3. Fördela den väl avrunna spenaten och den skivade purjon ovanpå osten.

4. Lägg laxbiten på spenaten och krydda med salt och peppar, strö över limeskal och kryddgrönt.

5. Pensla kanterna av smördegen med uppvispat ägg. Vik ihop till ett paket så att skarven hamnar på undersidan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Skär små snitt med en kniv på ovansidan. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 25 minuter i ugn (eller ca 20 minuter i airfryer).

6. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera till laxen.

4 portioner

Hemköp chat icon