Laga en god och enkel middag med en smördegsinbakad lax - inrullad i färskost. Serveras med ugnsrostad purjolök, spenat och persilja. Pensla rikligt med ägg för extra krisp.
Tips! För att tillaga den smördegsinbakade laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 20 min på 185°C.
45 min
14 ingredienser
Köpklart recept för totalt
190,38 kr
1 rulle
smördeg, färdigkavlad
125 g
färskost med vitlök & örter
1 påse
babyspenat, blancherad och väl avrunnen
0.5 st
purjolök, skivad
500 g
laxfilé, utan skinn
1 st
lime, rivet skal
1 dl
persilja, gärna även andra örter tex timjan, dill eller basilika
PENSLING
1 st
ägg, uppvispat
2 msk
sesamfrö
SÅS
2 dl
crème fraiche
3 msk
pepparrot, riven
1 tsk
honung
1 tsk
salt
1 krm
nymalen svartpeppar
1 rulle
smördeg, färdigkavlad
125 g
färskost med vitlök & örter
1 påse
babyspenat, blancherad och väl avrunnen
0.5 st
purjolök, skivad
500 g
laxfilé, utan skinn
1 st
lime, rivet skal
1 dl
persilja, gärna även andra örter tex timjan, dill eller basilika
PENSLING
1 st
ägg, uppvispat
2 msk
sesamfrö
SÅS
2 dl
crème fraiche
3 msk
pepparrot, riven
1 tsk
honung
1 tsk
salt
1 krm
nymalen svartpeppar
1. Värm ugnen till 200°C (eller airfryern till 185°C).
2. Rulla ut smördegen och bred ut färskosten på mitten av smördegen. Lämna 2 cm från kanterna.
3. Fördela den väl avrunna spenaten och den skivade purjon ovanpå osten.
4. Lägg laxbiten på spenaten och krydda med salt och peppar, strö över limeskal och kryddgrönt.
5. Pensla kanterna av smördegen med uppvispat ägg. Vik ihop till ett paket så att skarven hamnar på undersidan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Skär små snitt med en kniv på ovansidan. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 25 minuter i ugn (eller ca 20 minuter i airfryer).
6. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera till laxen.
Köpklart recept för totalt
190,38 kr
Köpklart recept för
190,38 kr