Hemköp

Snabb pizzadeg

Från pizzadrottningen Sandra Mastio kommer denna förstklassiga snabbmat: En pizzadeg som inte kompromissar med smaken, men ändå går snabbt att svänga ihop.

120 min

Snabb pizzadeg

Ingredienser

 • 3 dl
  vatten
 • 0.5 dl
  mjölk
 • 25 g
  jäst
 • 550 g
  mjöl Tipo 00 (siktat vetemjöl, t.ex. Ramlösa Kvarn)
 • 10 g
  salt
 • 20 g
  olivolja

Gör så här

1. Värm vatten och mjölk fingervarmt och lös upp jästen i vätskan.

2. Häll ner mjölet i en degblandare, men spara 1 dl av mjölet vid sidan.

3. Häll i jästvätskan och låt maskinen gå långsamt i ca 5 minuter.

4. Häll i salt och olivolja, och kör långsamt ytterligare 5 minuter.

5. Känn på degen, är den så pass kladdig att den fastnar ordentligt på fingrarna så häll på en aning mer mjöl. Arbeta hellre i lite mjöl i taget, än ta för mycket från början.

6. Kör i maskinen i ytterligare ca 15 minuter. Degen ska vara fast och smidig när den är klar, men klibba en liten aning mot händerna.

7. Lägg degen i en bunke med mjöl i botten och ställ den något varmare än rumstemperatur i minst 30 minuter. Degen ska jäsa till minst dubbel storlek och kännas elastisk.

8. När det är dags att baka häller du ut degen på ett mjölat bord och delar den i fyra mindre bitar och formar till pizzabollar.

9. Arbeta ut den rumstempererade pizzadegen till ca 28 cm i diameter, var försiktig med kanterna så du inte plattar till dem – de ska resa sig och bli luftiga i ugnen.

Tips! Om du vill få pizzabotten riktigt frasig och god är det viktigt att välja rätt mjöl. Tipo 00 (finns både svenska och italienska varianter) är ett otroligt fint vetemjöl som nästan helt saknar skalrester och har en högre proteinhalt. Bäddat för fras!

4 portioner

49,85 kr
Hemköp chat icon