Hemköp

Kroppkakor

En underbar klassiker! Välj vilka svampar du själv vill ha och toppa med färska örter för ännu mer sommarsmak.

45 min

Kroppkakor

Ingredienser

  • 200 g
    finhackad blandsvamp
  • 2 msk
    smör
  • 2 st
    finhackade schalottenlökar
  • 1 st
    riven vitlöksklyfta
  • 0.5 kruka
    hackad timjan
  • 0.5 tsk
    rosmarin
  • 100 g
    färskost
  • 1 kg
    skalad mjölig potatis
  • 1 st
    stort ägg
  • 2.5 dl
    vetemjöl
  • 1 dl
    lingonsylt
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Stek svampen i torr panna så att vätskan försvinner. Tillsätt smör, lök, kryddor, salt och peppar och fräs ett par minuter. Vänd ner 100 g färskost, låt svalna och ställ åt sidan.

2. Koka potatisen mjuk, låt den ånga av och pressa med potatispress.

3. Blanda ljummen potatis med lätt uppvispat ägg, mjöl och 1 tsk salt. Rör inte för mycket.

4. Forma degen till en rulle och skär 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i lite av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till en boll.

5. Koka kroppkakorna i saltat vatten tills de flyter upp till ytan, ca 10 min, ät direkt eller stek dem gyllene i panna på medelvärme.

6. Servera med lingonsylt och brynt smör.

4 portioner

Hemköp chat icon