När höstmörkret kommer smygande är den här värmande soppan välkommen. Dilloljan och de saltrostade mandlarna ger det lilla extra! Servera med ett gott bröd!
30 min
SALTROSTADE MANDLAR
DILLOLJA
1. Saltrostade mandlar: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och salt och rör om så att saltet löser sig. Lyft av från värmen och lägg ner mandlarna. Låt dra i en minut, utan att skalet lossnar. Häll bort vattnet och sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de blivit lite gyllene, passa noga så att de inte bränns. Låt svalna.
2. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i smör på medelvärme några minuter tills den blivit genomskinlig. Skala jordärtskockorna och potatisen och dela dem i ungefär lika stora bitar. Lägg ner dem i grytan med löken och fräs ytterligare några minuter.
3. Tillsätt vitt vin och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt sedan grönsaksbuljong och vispgrädde, koka upp och låt sjuda tills jordärtskockorna och potatisarna är mjuka, cirka 15-20 minuter.
4. Mixa soppan slät och smaka ev av med mer citron, salt och peppar. Späd ev med mer grönsaksbuljong om soppan blir för tjock. Håll varm.
5. Dillolja: Mixa olivolja med dill tills det blir grönt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Servera soppan med dillolja och hackade, saltrostade mandlar!
4 portioner