Hemköp

Sötpotatisfalafel med chili- & yoghurtsås

80 min

Sötpotatisfalafel med chili- & yoghurtsås

Portioner: 8

Ingredienser

400 g sötpotatis
½ msk olivolja
¼ tsk salt
½ tsk chiliflakes
¼ tsk fänkålsfrön
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
400 g kokta kikärtor (250 g avrunnen vikt)
1 dl majsstärkelse
75 g fetaost

YOGHURTSÅS:
5 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk olivolja
1 dl sötsur chilisås

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 och skär sötpotatisen i tjocka skivor. Placera på en plåt täckt med bakplåtspapper och vänd runt med olivolja, salt, fänkålsfrön och chilifrön. Rosta i ugnen tills de är mjuka utan att få färg, cirka 30 minuter. Låt svalna på plåten.

2. Dela löken i mindre bitar och mixa sedan lök, vitlök, spiskummin, koriander samt majsstärkelse till en ganska slät smet i en matberedare. För över i en skål och ställ åt sidan.

3. Låt kikärtorna rinna av och lägg ner dem samt den avsvalnade sötpotatisen i matberedaren och mixa några sekunder. Massan ska fortfarande vara lite grynig. Vänd ner i löksmeten och blanda noga. Låt vila i kylskåp över natten eller minst 3 timmar.

4. Skär under tiden fetaosten i 20 mindre kuber. När smeten blivit fastare, rulla bollar av smeten och peta in en liten bit fetaost i mitten. Känns smeten fortfarande lös, tillsätt mer majsstärkelse. Stek i olja på medelhög värme tills de fått fin färg.

5. YOGHURTSÅS: Rör slarvigt samman ingredienserna till såsen. Den behöver inte blandas väl utan kan med fördel vara ripplad.

Hemköp chat icon