Hemköp

Spaghetti med hjärtmusslor & chorizo

En alldeles utsökt pastarätt som påminner om en pasta vongole. Allra bäst blir den här rätten om du använder dig av hjärtmusslor med skal. Men skulle du inte ha dem så går det bra att använda musslor utan skal.

45 min

Spaghetti med hjärtmusslor & chorizo

Ingredienser

  • 400 g
    hjärtmusslor (eller musslor utan skal)
  • 4 port
    spaghetti
  • 4 st
    chorizo med hög köttkvalité, gärna med hetta
  • 6 msk
    olivolja (delat i 4 + 2 msk)
  • 5 st
    vitlöksklyftor
  • 200 g
    körsbärstomater
  • 2 dl
    vitt vin
  • 0.5 msk
    chiliflakes
  • 2.5 dl
    persilja
  • 1 st
    citron (rivet skal från)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TILL SERVERING

  • 1 påse
    gröna blad
  • 0.5 st
    tunnhyvlad fänkål
  • 1 st
    citron
  • 1 msk
    olivolja

Gör så här

1. Har du hjärtmusslor så börjar du med att göra rent musslorna. (Vill du istället laga rätten med musslor utan skal kan du hoppa över det här steget.) Fyll en stor skål med kallt vatten och lägg i musslorna. Blanda runt så du får bort sand och grus. Häll av och spola under kranen. Släng de som är öppna eller trasiga.

2. Skala vitlökarna och skiva tunt. Sautera i oljan på medelvärme ca 10 min utan att de får färg. Ta bort skinnet från korvarna och smula köttet i bitar. Fräs i 1 msk olja till gyllenbruna i en annan stekpanna. Ta upp korven, låt rinna av på hushållspapper. Spara oljan.

3. Dela tomaterna och fräs med vitlöken i 3 min. Höj värmen, fräs 1 minut till och tillsätt musslorna. Häll på vinet och täck med lock. Låt småkoka 2-3 min. Ta upp musslorna. (Har du hjärtmusslor kolla att de öppnat sig. Om inte alla har öppnat sig, låt dem vara kvar i värmen. Har de inte öppnat sig efter 3 min till så släng dem.)

4. Plocka ut hälften av musslorna. Låt såsen småkoka under tiden.

5. Koka upp pastavatten. Koka pastan i 2-3 min, eller till lagom konsistens. Spola i kallt vatten, låt rinna av.

6. Strimla persiljan fint. Tillsätt korven och hälften av persiljan i såsen. Blanda ner pastan och musslorna och låt dra minst 2 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

7. Strö på citronzest och toppa med resten av persiljan. Dekorera med musslorna med skal (om du har dem). Skeda över oljan från korven. Servera genast med grönsakerna.

Tips! Vill du hellre göra receptet helvegetariskt? Strunta i musslor och chorizo och ha i mer cocktailtomater, finhackad selleri och fänkål.

4 portioner

406,24 kr
Hemköp chat icon