Hemköp

Sparrispizza med ägg & mandelpesto

60 min

Sparrispizza med ägg & mandelpesto

Portioner: 6

Ingredienser

PIZZABOTTEN:
2½ – ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
250 g turkisk/grekisk yoghurt

TOMATSÅS:
3 msk tomatpuré

½ tsk harissa (alternativt använd annan chilipasta/sambal oelek)
1 tsk olivolja
en nypa salt
3 kvistar färsk oregano
¼ dl vatten

TOPPING:
Ca 100 g riven ost
100 g mozzarella
4–6 stjälkar sparris
1 stort ägg
svartpeppar

MANDELPESTO:
½ påse, ca 35 g, ruccola
1 kruka basilika
1 stor vitlöksklyfta
50 g skållade mandlar
1 msk färsk citronsaft
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
30 g parmesanost

Gör så här

1. MANDELPESTO: Mixa ruccola, basilika, vitlök, sötmandel och citronsaft till en grynig massa. Tillsätt olja, lite i taget. Riv parmesanosten och rör ner i peston. Smaka av med salt. Ställ kallt.

2. PIZZABOTTEN: Blanda den mindre mängden mjöl, salt och bakpulver i en stor skål. Rör ner yoghurten. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Rör samman ingredienserna till tomatsåsen och lägg ut pizzadegen på mjölat bakbord. Forma botten till önskad form, cirka 30 i diameter, och placera på en plåt täckt med bakplåtspapper. Fördela tomatsåsen över pizzabotten med hjälp av baksidan på en sked.

4. Skär mozzarellaosten i mindre bitar och fördela den, samt den rivna osten, ovanpå tomatsåsen. Skär av den nedersta biten av sparrisen och placera ovanpå osten. Knäck ägget över pizzan och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills osten är gyllenbrun.

5. Klicka ut några teskedar pesto ovanpå pizzan, toppa med en nypa svartpeppar och skär den därefter i portionsbitar med hjälp av en vass kniv. Servera resterande pesto till buffén.

Hemköp chat icon