120 min
Portioner: 4
300 g varmrökt lax
1 schalottenlök
3 stjälkar selleri
140 g babyspenat
50 g smör
½ citron
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl riven ost, t.ex. mellanlagrad prästost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
PAJDEG:
100 g smör
3 dl vetemjöl
lite salt
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut i en pajform ca 24 cm. Låt stå kallt ca 1 timme. Förgrädda i ugnen ca 10 min.
3. Dela laxen i små bitar och lägg i pajskalet.
4. Skala och finhacka löken, svetta den i smör i en panna. Strimla sellerin och tillsätt den samt spenat och fort sätt fräsa tills grönsakerna mjuknat. Riv skalet av citronen och blanda ner.
5. Lägg spenatfräset i pajskalet.
6. Vispa ihop, ägg, grädde, salt och peppar.
7. Häll det i pajskalet och strö över osten. Grädda mitt i ugnen 30–35 min.
8. Servera pajen med sallad.