Hemköp

Filmjölkstunnbröd med morötter & salvia

6 port 15 min + 2-2 1/2 timmar jäsning

15 min

Filmjölkstunnbröd med morötter & salvia

Portioner: 6

Ingredienser

2 tsk torrjäst
3 dl filmjölk
1 ägg
1 msk honung
1/2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
1 tsk salt
71/2 dl vetemjöl

TOPPING:
3 msk ghee*
2 vitlöksklyftor
2 lila morötter
2 gula morötter
salviablad
flingsalt

Gör så här

1. Ställ fram filmjölken i god tid så att den närmar sig rumstemperatur. Lägg torrjästen i en bunke och vispa i filmjölken så att jästen löses upp. Tillsätt ägg, honung, bakpulver, rapsolja och salt och vispa till en slät smet.

2. Blanda i mjölet lite i taget. Knåda till en smidig deg i 7 minuter i degblandare. Degen ska släppa från kanterna. (Obs, mängden mjöl kan variera.)

3. Täck degen med en kökshandduk. Låt jäsa i 1–1 ½ timme eller tills degen har dubblerat sin storlek.

4. Dela degen i 6 bitar och forma till runda bollar genom att vika in kanterna mot mitten så att du får en fin ytspänning. Lägg bollarna på en mjölad plåt med skarven nedåt och tryck till dem lätt med handflatan. Täck med kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.

5. Förbered ugnen, få upp den så högt det går. Från 350-400 grader är perfekt. Låt gå en stund så att stenen är riktigt varm.

6. Pudra en stor skärbräda rikligt med mjöl. Ta en degboll och platta ut den. Arbeta med en kavel i en riktning så att brödet blir ovalt. Pudra en pizzaspade med mjöl och lägg över filmjölkstunnbrödet på spaden och dra samtidigt lite i kanterna så att brödet tänjer sig en aning.

7. Skär ut tunna skivor av morötterna på längden. Riv ner vitlöken i gheen och pensla brödet. Placera ut morotsskivorna och salviabladen jämnt över brödet, pensla några drag igen med vitlöksgheen och toppa med lite flingsalt.

8. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 1,5 minut, eller tills kanterna fått en fin gyllengul, något bränd ton.

*Ghee är smör som långsamt har smälts och vätskan kokats bort. Köp färdigt, eller gör ditt eget.

Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon