Tarte tatin med sidfläsk och purjo

Denna franska klassiker görs oftast med äpple och socker, men idag har vi svängt ihop en middagsvariant istället. Lite saltare, lite matigare, lika god! Och precis som i originalet handlar det om en uppochner-paj. Du steker sidfläsk och purjo i en ugnstålig panna, adderar kokt potatis, ringlar över lite honung, timjan och parmesan. Sen toppar du din tarte med ett lock av färdig smördeg och stoppar in det hela i ugnen. En tarte tatin ska sen vändas så att degen hamnar längst ner, ett litet trick som du gör enkelt med en tallrik. Det här är god och enkel vardagsmat, som ändå känns lite lyxig. Och fransk!

20 min

9 ingredienser


Köpklart recept för totalt

152,35 kr

Tarte tatin med sidfläsk och purjo
  • 1 st

    purjolök

  • 8 st

    små potatisar

  • 150 g

    rökt sidfläsk

  • 2 msk

    honung

  • 2 msk

    plockad färsk timjan

  • 1 dl

    finriven parmesan

  • 1 rulle

    färsk smördeg

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och ägg

Ingredienser

  • 1 st

    purjolök

  • 8 st

    små potatisar

  • 150 g

    rökt sidfläsk

  • 2 msk

    honung

  • 2 msk

    plockad färsk timjan

  • 1 dl

    finriven parmesan

  • 1 rulle

    färsk smördeg

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och ägg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Skölj purjolöken och skär i 3 cm höga stubbar. 

2. Skala och skär potatisen i tjocka skivor, ca 3 cm. Koka den nästan mjuk i saltat vatten. 

3. Tärna sidfläsket och stek det knaprigt i en stekpanna som tål att stoppas i ugnen (ca 24 cm i diameter är lagom). 

4. Ställ purjolöken upp i pannan och lägg potatisen mellan, så de bildar ett tätt mönster. Stek på medelvärme i 5 minuter, så purjo och potatis får färg och lite yta. Rör inte om!

5. Ringla sen över honung och strö över timjan och parmesan. 

6. Lägg på ett lock av smördeg och nagga den med en gaffel, så det blir några små hål i degen. Ställ in ugnen och baka i mitten ca 30 minuter, tills degen puffat upp och blivit frasig. 

7. Ta ut pannan och lägg en tallrik över, håll emot och vänd pannan snabbt så din tarte hamnar upp och ned på tallriken. Ringla över lite olja, toppa med mer timjan, strö över flingsalt, servera!

En matig tarte tatin där äpple och socker bytts mot sidfläsk, potatis och purjo! Fina höstsmaker, ett frasigt lock av smördeg och en vardagsrätt som smakar lite lyx. 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

152,35 kr

Köpklart recept för

152,35 kr