4 PORT, 1 TIMME
60 min
Portioner: 4
2,5 dl vetemjöl100 g smör
2 msk socker
2 äggulor
vaniljglass till servering
FYLLNING:
1 dl råsocker
50 g smör
4 päron
1 rödbeta
1 vaniljstång
några blad rosmarin
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smula mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och arbeta ihop degen till en boll. Lägg på mjölat underlag och knåda degen tills den blir mjuk. Slå in i plastfolie och lägg kallt minst 30 minuter.
3. Smält råsocker och smör i en ugnsfast stekpanna tills det liknar sirap. Var försiktig, det blir väldigt varmt.
4. FYLLNING: Skala rödbetorna och klyfta dem och päronen. Skrapa kärnorna ur vaniljen. Stek rödbetor, päron och vanilj i smöret och sockret i 10 minuter tills allt är gyllenbrunt.
5. Kavla ut degen på mjölat bord. Kavla så tunt att den kan täcka stekpannan. Lägg degen över stekpannan med frukten, skär ett litet kryss i mitten så att ånga kan komma ut, och baka mitt i ugnen 20 minuter.
6. Ta ut kakan, skär försiktigt loss den från kanten och lägg en tallrik upp och ner på stekpannan. Vänd snabbt på stekpannan och tallriken tillsammans med en kökshandduk så du inte bränner dig. Toppa med rosmarin och servera med vaniljglass.