Recept från Hemlagat, Sommar 2019
30 min
Portioner: 4
1 kg potatis, tvättad, skrubbad eller skalad
4 morötter, skalade
250 g blomkål eller broccoli, de grövsta delarna borttagna
1 hel vitlök, delad tvärsöver på mitten
3 msk olivolja havssalt och nymalen
svartpeppar
TILL SERVERING:
1⁄2 burk svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
pesto av valfri sort
mozzarella riven i bitar
svarvade strimlor av zucchini, gurka, morot eller rödbeta
svarvade strimlor av äpple babymangold, babyspenat eller rucola
citronklyftor
1. Värm ugnen till 200°. Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
2. Skär potatisarna i klyftor, morötterna i munsbitar och dela blomkålen i buketter.
3. Lägg potatisen och morötterna på plåten och blomkålen och vitlöken i en skål. Häll olivoljan över alla rotsaker och grönsaker, krydda med salt och peppar och vänd runt.
4. Rosta potatisen och morötterna i ugnen i 20 minuter, tillsätt blomkålen och vitlöken och rosta i ytterligare 25 minuter eller tills allt är gyllenbrunt och genomstekt.
5. Ta ut plåten ur ugnen, rör ner bönorna och toppa med pesto, mozzarella, svarvade grönsaker och äpplen, babymangold och citronklyftor. Servera genast.
Tips! Använd gärna en grönsakssvarv eller julienneskalare till de råa grönsakerna.