115 min
Portioner: 10
1 msk smör
3 msk ströbröd
1 dl vallmofrön
2 dl mjölk
6 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
250 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk rivet citronskal
5 ägg
1 dl färskpressad apelsinsaft
saften av 1 citron
APELSINICING:
3 dl florsocker
1 tsk varmt vatten
2-3 msk färskpressad apelsinsaft
1 msk rivet apelsinskal
KANDERADE APELSINSKAL:
Skal från 3 ekologiska apelsiner
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
extra strösocker att rulla i
1. Sätt ugnen på 160°. Smöra och bröa en form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar botten.
2. Låt vallmofröna dra i mjölken 30 minuter.
3. Sikta mjöl och bakpulver i en skål.
4. Vispa smöret med sockret (spara 2 msk) krämigt och fluffigt med elvisp och vispa ner apelsin- och citronskalet.
5. Skilj äggulor från vitor. Fortsätt vispa smöret på lägre fart och tillsätt äggulorna, ett i taget. Tillsätt mjöl- och bakpulver blandningen, mjölk, vallmofröna och apelsin- och citronsaften tills allt är väl blandat.
6. Vispa äggvitorna fluffiga i en ren och torr skål och tillsätt resterande socker (2 msk) i slutet, lite i taget.
7. Fortsätt att vispa tills det bildas mjuka toppar av vitorna, då är det klart. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten så att allt blandar sig.
8. Häll smeten i formen och grädda 1 timme i ugnen. Känn med sticka att kakan är torr inuti. Låt kakan svalna på galler helt innan du vänder upp och ner på den.
9. APELSINICING: Blanda florsocker, vatten, apelsinjuice och skal och rör till en jämn fin icing. Ringla icingen över kakan.
10. KANDERADE APELSINSKAL: Tvätta apelsinerna noga och skala med en vass skalare eller skalkniv, försök att inte få med det vita. Skär skalen i små tunna, oregelbundna bitar.
Förväll skalen i nytt kokande vatten 3–4 gånger för att få bort det bittra i skalen. Koka upp vattnet och sockret och rör runt tills sockret löst sig. Lägg i skalen och sjud 5 min. Låt svalna i lagen. Ta upp skalen och rulla dem en och en i strösockret och låt stelna på grillgaller. Strö över kakan.