Jordnötsgryta är en klassiker i hela Västafrika som tillagas på olika sätt. En personlig favorit är nkatenkwan, även kallad peanut soup. Originalet lagas med kassavablad men här använder vi färsk bladspenat, säger Zeina Mourtada.
180 min
16 ingredienser
Köpklart recept för totalt
340,62 kr
1 kg
kött lämpligt för gryta (t ex högrev eller kycklingklubbor), skuret i fina bitar
2 st
gula lökar, en grovhackad och en skuren i fina tärningar
4 st
vitlöksklyftor, grovhackade
2.5 st
morötter, skurna i slantar
2 st
habanero (justera hetta efter smak), grovhackade
4 st
färska tomater, grovhackade, eller 400 g krossade tomater på burk
300 g
jordnötssmör
2 st
buljongtärningar eller 2,5 msk fond (gärna höns- eller kött-)
5 dl
vatten
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
150 g
bladspenat (vänd ner i grytan)
1.5 cm
färsk ingefära (ca 1,5 cm), riven
TILL SERVERING
6 port
ris
6 port
couscous
1 st
bröd
1 kg
kött lämpligt för gryta (t ex högrev eller kycklingklubbor), skuret i fina bitar
2 st
gula lökar, en grovhackad och en skuren i fina tärningar
4 st
vitlöksklyftor, grovhackade
2.5 st
morötter, skurna i slantar
2 st
habanero (justera hetta efter smak), grovhackade
4 st
färska tomater, grovhackade, eller 400 g krossade tomater på burk
300 g
jordnötssmör
2 st
buljongtärningar eller 2,5 msk fond (gärna höns- eller kött-)
5 dl
vatten
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
150 g
bladspenat (vänd ner i grytan)
1.5 cm
färsk ingefära (ca 1,5 cm), riven
TILL SERVERING
6 port
ris
6 port
couscous
1 st
bröd
1. Riv ingefära, hacka lök, habanero, vitlök och färsk tomat grovt. Lägg grovhackad lök, ingefära, vitlök, habanero och färsk tomat eller krossad tomat i en mixer och mixa fint.
2. Hacka den andra löken till små tärningar, skär köttet i bitar och morot i slantar.
3. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek köttet tills det får en fin stekyta. Vänd i lök och stek tills löken mjuknar. Vänd i morot och stek lite till. Vänd i den mixade tomat- och chilipastan och fräs under ständig omrörning i ca 4 min.
4. Lös upp buljong i 5 dl kokhett vatten i en skål. Vänd i jordnötssmöret och blanda tills det löses upp. Häll buljong och jordnötssmör över köttet, blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 1–1,5 h. Rör runt i grytan med jämna mellanrum och se till att den inte bränns vid i botten av grytan, späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar.
5. Vänd i bladspenat och låt grytan puttra ca 20–30 min. Servera med önskat tillbehör.
Tips! Ibland får ju matlagning ta tid, det är väl matkärlek om något! En rätt att planera in för den där dagen du slutar tidigt eller jobbar hemma. Gör annat när grytan kokar (släng in en tvätt, gör läxorna med barnen, jogga en runda eller läs en bok …).
Köpklart recept för totalt
340,62 kr
Köpklart recept för
340,62 kr