Hemköp

Zozos lax med kryddig glaze

Zozo Hassan älskar att laga mat med sin familj. Hon och mamma Zahraa Alobidi använder sig gärna av influenser från hemlandet Irak men lagar också svensk husmanskost. God vardagsmat behöver inte vara krånglig. Våga använda olika kryddor och smakkombinationer, tipsar Zozo.

15 min

Zozos lax med kryddig glaze

Ingredienser

  • 1 kg
    laxsida
  • 1 st
    stor rödlök
  • 7 st
    små steklökar
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 2 msk
    tomatpure
  • 200 g
    krossa tomater
  • 2 msk
    tamarindpasta (ej tillgängligt online)
  • 3 msk
    olivolja
  • 0.5 dl
    hackad persilja
  • 2 tsk
    curry
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 2 tsk
    gurkmeja
  • 300 g
    färska körsbärstomater
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 nypa
    salt
  • 1 st
    lime (rivet skal från)

Gör så här

1. Skala rödlök, steklök och vitlök. Skär rödlök och vitlök i tunna skivor. Steklöken ska vara hel. Häll i 2 msk olivolja i en stekpanna, stek all lök på medelhög värme tills löken har fått fin färg.

2. Lägg i tamarindpastan i pannan tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, kryddor och finhackad persilja (tamarindpastan kan ersättas med 1 msk farinsocker och 1 msk lime som blandas). Salta och peppra efter smak. Rör ihop och stek allt på medelvärme i cirka 6–7 minuter. Lägg sedan glazen åt sidan och låt den vila.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg laxen i en långpanna eller på en plåt och ringla över 1 msk olivolja och salta lite. Sätt in laxen i ugnen i cirka 7 minuter eller tills laxen har fått en ljusrosa-vit färg. Ta ut laxen ur ugnen, sänk temperaturen till 200 grader. Täck hela laxen med glazen och lägg körsbärstomaterna vid sidan av på plåten.

4. Ställ tillbaka laxen i ugnen i cirka 10 minuter eller tills glazen har fått en ”stekyta”. Ta sedan ut laxen ur ugnen, strö över limezest och servera med ris eller potatis och sallad.

4 portioner

Hemköp chat icon