Att äta i säsong kan kännas som en utmaning så här års. Men det är både godare och roligare än du tror! Här tittar vi närmare på det smarrigaste från vinterns skafferi och tipsar om maten som gör både dig och plånboken glad. Häng med!
Bli vän med palsternacka, rotselleri och de andra!
1. Palsternacka
2. Potatis Asterix
3. Morot
4. Potatis Amadine
5. Jordärtsskocka
6. Kålrot
7. Rotselleri
8. Lila morot
9. Pepparrot
Palsternackan är nära släkt med både morot och persilja och det kan man nästan känna på smaken. Rå är den både söt och lite pepprig, tillagad kommer en mustighet fram som gör sig väldigt bra i både grytor och mos. Perfekt att skära i stavar och ugnsbaka också, toppa med lite olivolja och flingsalt. Väldigt god tillsammans med smakkompisen blomkål.
Gammal kulturväxt som odlats i Sverige sen mormors mor var liten och längre än så. Skördas i augusti och lagras fram till nästkommande år, precis som förr. Smaken är helt egen, lite söt och otroligt god. Komplex, om man vill vara sån. Underbar att baka hel i ugnen och njuta med brynt smör och parmesan. På senare år också en självklarhet på det gröna julbordet, som "skinka". Testa gärna med smakkompisarna smör, äpple eller grönmögelost.
Söt, mättande och sprängfull med C-vitamin! Det är inte konstigt att kålroten fött svenska folket i århundraden (i alla fall sen 1578) och fortsätter att vara populär. Billig, närodlad och drömlik i mos och grytor – det här är en rot att räkna med. Goda smakkompisar är senap, chili och pepparrot, kålrotens sötma kommer fram fint tillsammans med lite starkare grejer. Och apelsin! Kanske är det C-vitaminen som gör det? Värt att testa är det absolut.