Rigatoni Bolognese

Ju längre såsen får koka, desto bättre blir den (ja, inom rimliga gränser alltså). Men har du inte bråttom kan den gärna få puttra en timme eller två. Resultatet blir som en dröm!

60 min

Rigatoni Bolognese

Ingredienser

  • 2 st
    lökar
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 200 g
    morot
  • 2 stjälkar
    selleri
  • 2 msk
    olja
  • 2 msk
    smör
  • 300 g
    nöt- eller sojafärs
  • 2 msk
    torkad oregano
  • 2 msk
    torkad timjan
  • 4 msk
    tomatpuré
  • 1 dl
    rött vin
  • 1 fp
    krossad tomat (ca 400 g)
  • 2 msk
    ljus soja
  • 400 g
    rigatoni
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 msk
    parmesan till servering

Gör så här

1. Finhacka lök, vitlök, morot och selleri. Stek i olja i en stor kastrull tills mjukt.

2. Tillsätt smör och färs, bryn tills den fått färg. Tillsätt örter och tomatpuré och låt steka in i ett par minuter, häll sedan på vinet.

3. Häll i krossad tomat och fyll sen förpackningen med vatten. Tillsätt vattnet till såsen tillsammans med soja och lite nymald peppar.

4. Låt puttra på låg värme under lock, minst 30 min men gärna 1 h eller längre. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar mot slutet.

5. Koka pastan al dente.

6. Blanda pastan med såsen och servera med mycket parmesan.

4 portioner