Att baka vitlök är busenkelt och förvandlar den skarpa smaken till något smörigt, nästan nötigt. Otroligt gott! Här blandas sen krämen med gnocchi till en drömmig vardagsmiddag.
60 min
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Koka upp 1 dl vatten, rör i socker och ättika. Skiva chilin tunt (ta bort kärnorna för mildare smak) och lägg i den varma lagen.
3. Skiva svampen och skär löken i tunna klyftor. Blanda dem i en stor ugnsform med 2 msk olja, 1 krm salt och timjan. Halvera vitlökarna och pensla med lite olja, lägg i formen bredvid svampen. Baka allt i ca 30 min tills vitlöken blivit helt mjuk. Ta ut vitlöken och rör om svampen. Sätt tillbaka svampen i ugnen och höj värmen till 220°C.
4. Låt vitlökarna svalna en stund och tryck sedan den mjuka vitlöken ur skalen, mosa fint med en gaffel.
5. Tillsätt mosad vitlök, soja och grädde till ugnsformen med svamp, blanda ordentligt och fortsätt baka i ugnen medan pastan kokar.
6. Koka pastan al dente.
7. Blanda pastan med svampsåsen i formen, smaka av med salt och peppar. Servera med ärtskott och den picklade chilin.
4 portioner