Hemköp

Risoni med rostad brysselkål och prosciutto

Det känns som att brysselkålen äntligen håller på att få sin upprättelse. Det är vi väldigt glada för! Rostad blir den så god att man knappt fattar vad som hände, och med krispig prosciutto dessutom? Som en dröm.

45 min

Risoni med rostad brysselkål och prosciutto

Ingredienser

  • 300 g
    brysselkål
  • 2.5 dl
    olivolja (½ dl + 2)
  • 40 g
    prosciutto
  • 0.5 kruka
    timjan
  • 0.5 knippe
    persilja
  • 0.5 st
    vitlöksklyfta
  • 2 st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl
    risoni
  • 3 dl
    riven parmesan
  • 2 msk
    smör
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C

2. Ansa och halvera brysselkålen, blanda med 2 msk olja och lite salt. Lägg kålen på ena halvan av en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut prosciutton på andra halvan av plåten.

3. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 min tills prosciutton mörknat och blivit krispig. Ta prosciutton från plåten och lägg åt sidan på en bit hushållspapper. Blanda runt brysselkålen och låt rosta i ytterligare 5-10 min, tills den fått färg men fortfarande har lite tuggmotstånd.

4. Finhacka persilja och timjan. Blanda med ½ dl olivolja och riv i vitlöken.

5. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull, lös upp buljongtärningarna i vattnet. Häll i risonin. Låt koka tills al dente. Häll av risonin men spara 2 dl av buljongen.

6. Häll tillbaka risonin i kastrullen och rör ner smör och riven parmesan. Häll i 1 dl av den varma buljongen och rör tills krämigt. Tillsätt ev mer buljong och smaka av med ordentligt med peppar.

7. Servera risonin med brysselkålen och smula över prosciutton. Ringla över örtoljan.

4 portioner

Hemköp chat icon