4 port, 1,5 tim
90 min
Portioner: 4
ÄLGSTEK:
1 kg älgstek
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 gul lök, delad i klyftor
1 morot, skalad o delad i bitar
1 buljongtärning
5 dl vatten
5 enbär
2 lagerblad
1 timjankvist
GRÄDDSÅS:
Buljongen från koket
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
PICKLADE
TRATTKANTARELLER:
300 g trattkantareller
1 dl rödvinsvinäger
2 dl socker
3 dl vatten
HASSELBACKSPOTATIS:
4 medelstora potatisar
1 msk smör
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Rör ihop socker, vinäger och vatten tills sockret har löst sig. Lägg i svampen och koka 10 min. Låt kallna.
2. Salta och peppra steken. Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om tillsammans med grönsakerna. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, krydda med timjan, enbär och lagerblad. Stek tills termometern visar 75º.
3. Sätt ugnen på 175°
4. Tvätta potatisen och skär tunna snitt i den, pensla med smör, salta och peppra. Ugnsbaka tills mjuka ca 40 minuter.
5. Ta upp steken, låt den vila 15 minuter. Häll på grädde och svartvinbärsgelé, sjud 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila. Salta och peppra.
6. Skiva steken i tunna skivor och servera med alla goda tillbehör.