Hemköp

Apelsintarteletter med saffransmaräng

De här skapelserna blir de vackraste av desserter för julafton eller nyår. Om du vill, dela upp momenten och gör pajskal och curd någon dag innan. De är också roliga att baka tillsammans med någon, kanske en adventssöndag!

30 min

Apelsintarteletter med saffransmaräng

Ingredienser

PAJSKAL

  • 120 g
    normalsaltat smör
  • 1.33 dl
    florsocker
  • 1 nypa
    salt
  • 2 st
    ägg (gulan från)
  • 3.33 dl
    siktat dinkelmjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
  • 15 st
    muffinsformar (helst i aluminium)

APELSINCURD

  • 100 g
    apelsin (saft och zest från)
  • 50 g
    citron (saft från)
  • 2.5 dl
    socker
  • 3 st
    ägg
  • 100 g
    normalsaltat smör
  • 1.5 st
    gelatinblad

SAFFRANSMARÄNG

  • 2 dl
    strösocker
  • 0.5 g
    saffran, stött
  • 1 dl
    vatten
  • 3 st
    ägg (vitan från)
  • 1 nypa
    strösocker

Gör så här

1. Pajskal: Sätt ugnen på 185 grader varmluft.

2. Blanda alla torra ingredienser, blanda med smöret och arbeta till sandliknande konsistens.

3. Blanda i äggulan och arbeta samman till en sammansatt, något kladdig deg. Packa in med plast. Ställ i kylen i ca 4 timmar.

4. Kavla ut den kalla degen med lite mjöl. Stansa ut rundlar av deg med hjälp av t ex ett glas, lite större än muffinsformen. Pricka degrundlarna med en gaffel och lägg dem i formarna. Tryck till degen lätt.

5. Grädda i 20–30 min eller tills gyllenbruna. Låt svalna.

6. Apelsincurd: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten

7. Värm apelsin- och citronsaften, sockret och apelsinzesten i en kastrull. Slå över äggen under omrörning. Värm till 84 grader under omrörning. Obs, passa så att temperaturen inte går över 84 grader, då blir curden grynig. Tillsätt gelatinet. Sila av direkt.

8. Låt svalna en aning. Tillsätt smöret och vispa ihop.

9. Om du har haft curden i kylen kan du värma på den försiktigt i vattenbad eller mikro så blir den flytande igen. Om du just gjort curden, se till att den inte är för varm. Häll upp curden i pajskalen och kyl i kylskåp tills curden stelnat, ca 20 min.

10. Saffransmaräng: Koka upp vatten och socker till 121 grader. Vispa under tiden äggvita med en nypa strösocker med elvisp. Vispa sakta till ett tätt skum.

11. När sockerlagen håller 121 grader, häll den i en tunn stråle under snabb vispning ner i marängen. När all sockerlag är i, vispa på medelhastighet tills marängen är krämig och fluffig. Häll över i en spritspåse med valfri tyll och spritsa maräng i vågiga former över bottnarna.

12. Om du vill, ge marängen lite färg med en gasolbrännare. Servera direkt eller frys in!

15 portioner

Hemköp chat icon