Äppelfritters med fänkålssocker

Fritters kan man göra på det mesta, både sött och salt, men just äpple som vänds ner i en fluffig smet och friteras är otroligt gott. Här smaksätter vi med fänkål och doppar slutligen våra färdiga fritters i ett fänkålssocker, med en nypa salt. Servera som kaka eller som efterrätt med en kula vaniljglass.

30 min

14 ingredienser


Köpklart recept för totalt

181,80 kr

Äppelfritters med fänkålssocker
  • 4 dl

    vetemjöl

  • 0.5 dl

    strösocker

  • 1.5 tsk

    bakpulver

  • 2 tsk

    mortlade fänkålsfrön

  • 2 krm

    salt

  • 1 st

    citron (rivet skal från)

  • 1.25 dl

    standardmjölk

  • 1.25 dl

    fil

  • 2 st

    syrliga äpplen (tex. Signe Tillisch, Aroma, Ingrid Marie)

  • 2 st

    ägg (separerade i äggvita och äggula)

  • 10 dl

    frityrolja eller neutral olja att fritera i

FÄNKÅLSSOCKER

  • 1 msk

    nymortlad fänkål

  • 1 krm

    salt

  • 3 msk

    strösocker

Ingredienser

  • 4 dl

    vetemjöl

  • 0.5 dl

    strösocker

  • 1.5 tsk

    bakpulver

  • 2 tsk

    mortlade fänkålsfrön

  • 2 krm

    salt

  • 1 st

    citron (rivet skal från)

  • 1.25 dl

    standardmjölk

  • 1.25 dl

    fil

  • 2 st

    syrliga äpplen (tex. Signe Tillisch, Aroma, Ingrid Marie)

  • 2 st

    ägg (separerade i äggvita och äggula)

  • 10 dl

    frityrolja eller neutral olja att fritera i

FÄNKÅLSSOCKER

  • 1 msk

    nymortlad fänkål

  • 1 krm

    salt

  • 3 msk

    strösocker

Gör så här

1. Börja med att göra fänkålssockret genom att blanda samman alla ingredienser. Ställ åt sidan.

2. Blanda mjöl, bakpulver, mortlade fänkålsfrön och salt. Vispa samman äggula och socker och vispa ett par minuter. Vänd ner fil och mjölk i äggvispet och vänd slutligen ner mjölblandningen. Låt stå i ca 20 minuter.

3. Skala och skär under tiden äpplet i tärningar och vispa äggvitan till ett vitt och fast skum i en ren bunke. Vänd ner äppeltärningarna i smeten. Vänd därefter ner äggviteskummet i smeten, men dela upp det i tre omgångar så att du tar lite i taget och vänder ner det så att du behåller luften i smeten.

4. Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna med lite högre kanter tills den är ca 180 grader. Klicka ner smeten (ca 2 msk/fritter) i den heta oljan och låt fritera i ca 2-3 minuter. Vänd på dina fritters efter halva tiden. Fritera tills de är gyllenbruna, ca 3-4 åt gången.

5. Ta upp och lägg på hushållspapper och rulla sedan i fänkålssockret innan det är dags att servera. Ät dem nygjorda; äppelfritters är absolut godast just så!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

181,80 kr

Köpklart recept för

181,80 kr