Fritters kan man göra på det mesta, både sött och salt, men just äpple som vänds ner i en fluffig smet och friteras är otroligt gott. Här smaksätter vi med fänkål och doppar slutligen våra färdiga fritters i ett fänkålssocker, med en nypa salt. Servera som kaka eller som efterrätt med en kula vaniljglass.
30 min
FÄNKÅLSSOCKER
1. Börja med att göra fänkålssockret genom att blanda samman alla ingredienser. Ställ åt sidan.
2. Blanda mjöl, bakpulver, mortlade fänkålsfrön och salt. Vispa samman äggula och socker och vispa ett par minuter. Vänd ner fil och mjölk i äggvispet och vänd slutligen ner mjölblandningen. Låt stå i ca 20 minuter.
3. Skala och skär under tiden äpplet i tärningar och vispa äggvitan till ett vitt och fast skum i en ren bunke. Vänd ner äppeltärningarna i smeten. Vänd därefter ner äggviteskummet i smeten, men dela upp det i tre omgångar så att du tar lite i taget och vänder ner det så att du behåller luften i smeten.
4. Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna med lite högre kanter tills den är ca 180 grader. Klicka ner smeten (ca 2 msk/fritter) i den heta oljan och låt fritera i ca 2-3 minuter. Vänd på dina fritters efter halva tiden. Fritera tills de är gyllenbruna, ca 3-4 åt gången.
5. Ta upp och lägg på hushållspapper och rulla sedan i fänkålssockret innan det är dags att servera. Ät dem nygjorda; äppelfritters är absolut godast just så!
20 portioner