Det är något med äppelmunkar som väcker barnet i en, eller hur? I den här munken kan man säga att man kombinerar det bästa från både den söta och den salta världen. Äpplet med sina kompisar socker och kanel, men också en generös skiva salt och gärna lite rökigt fläsk.
45 min
MUNKAR
ÄPPELMOS
1. Börja med munkarna. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med den ljumma mjölken. Blanda ner 2 dl av vetemjölet och låt jäsa övertäckt i cirka 20 min.
2. Rör smör och socker smidigt i en annan bunke. Blanda ner ett ägg i taget. Bli inte orolig om smeten ser ut att skära sig. Rör ner smörblandningen i den jästa smeten. Blanda ner resten av mjölet och arbeta degen hastigt, men spara cirka 1 dl mjöl till utbakning.
3. Skrapa ut degen på ett rejält mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela i 25 jämnstora degbitar. Forma varje bit till en slät boll och låt jäsa på klädd bakplåt under bakduk i 1 tim i rumstemperatur.
4. Hetta upp frityroljan i en stor kastrull tills oljan har en temperatur på 170–180 grader. (Stäng av fläkten. Se till att ha kastrullocket nära till hands utifall att oljan fattar eld. Lägg då genast på locket och stäng av plattan.) Kontrollera temperaturen med kökstermometer eller genom att lägga ner en liten bit vitt bröd. När det blir gyllenbrunt på ca 30 sekunder är oljan tillräckligt varm. Fritera 3–4 munkar i taget tills de har fått en gyllene färg. Det tar cirka 2 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i strösocker blandat med kanel.
5. Äppelmos: Koka upp äpple, vatten och socker i en liten kastrull tills äpplet blivit mjukt. Mixa till slätt mos med stavmixer och häll på väl rengjord burk med lock.
6. Stek fläsk eller bacon knaprigt.
7. Vid servering delar du på munken och fyller den med äppelmos och varmt fläsk eller bacon. Servera genast.
4 portioner