Hemköp

Äppelpaj med glöggmarinerade russin och vispgrädde

Frasiga småpajer med juliga smaker i smart portionsstorlek. Vill du, går det såklart även fint att göra en stor paj, tryck då ut degen i en pajform med löstagbar kant, fyll med äpplen och toppa med smuldeg.

45 min

Äppelpaj med glöggmarinerade russin och vispgrädde

Ingredienser

  • 3 msk
    glögg (gärna starkvinsglögg)
  • 0.75 dl
    russin
  • 1 pk
    färdigköpt pajdeg
  • 3 st
    (medelstora) äpplen
  • 0.5 tsk
    kanel
  • 1 tsk
    strösocker

SMULDEG

  • 75 g
    smör
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 0.75 dl
    havregryn
  • 1 dl
    strösocker
  • 1 nypa
    flingsalt

TILL SERVERING

  • 2.5 dl
    vispgrädde

Gör så här

1. Börja med att lägga russinen i glöggen i en skål och låt dra minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär smöret till smuldegen i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.

3. Veckla ut den färdigköpta pajdegen och mosa ihop den till en klump. Dela den sedan i 12 stora eller 24 små bitar. Tryck ut degbitarna i en vanlig muffinsplåt (12 st), eller två muffinsplåtar för minimuffins.

4. Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar, ca 1 x 1 cm. (Gör du en stor paj, går det fint att skära äpplena i lite större bitar.) Blanda äpplena med kanel och socker. Häll av glöggen från russinen och blanda ner dem i äpplena. Fördela äppelblandningen i pajformarna.

5. Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg.

6. Ta ut och låt svalna något. Servera dem med vispad grädde.

12 portioner

142,26 kr
Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon