Hemköp

Äppelpaj med glöggmarinerade russin och vispgrädde

Frasiga småpajer med juliga smaker i smart portionsstorlek. Vill du, går det såklart även fint att göra en stor paj, tryck då ut degen i en pajform med löstagbar kant, fyll med äpplen och toppa med smuldeg.

45 min

Äppelpaj med glöggmarinerade russin och vispgrädde

Ingredienser

  • 3 msk
    glögg (gärna starkvinsglögg)
  • 0.75 dl
    russin
  • 1 pk
    färdigköpt pajdeg
  • 3 st
    (medelstora) äpplen
  • 0.5 tsk
    kanel
  • 1 tsk
    strösocker

SMULDEG

  • 75 g
    smör
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 0.75 dl
    havregryn
  • 1 dl
    strösocker
  • 1 nypa
    flingsalt

TILL SERVERING

  • 2.5 dl
    vispgrädde

Gör så här

1. Börja med att lägga russinen i glöggen i en skål och låt dra minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär smöret till smuldegen i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.

3. Veckla ut den färdigköpta pajdegen och mosa ihop den till en klump. Dela den sedan i 12 stora eller 24 små bitar. Tryck ut degbitarna i en vanlig muffinsplåt (12 st), eller två muffinsplåtar för minimuffins.

4. Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar, ca 1 x 1 cm. (Gör du en stor paj, går det fint att skära äpplena i lite större bitar.) Blanda äpplena med kanel och socker. Häll av glöggen från russinen och blanda ner dem i äpplena. Fördela äppelblandningen i pajformarna.

5. Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg.

6. Ta ut och låt svalna något. Servera dem med vispad grädde.

12 portioner

164,02 kr
Hemköp chat icon