Ärtsoppa – grundrecept
Med eller utan fläsk, och med eller utan pannkakor — oavsett hur du serverar din ärtsoppa så är det här ett perfekt grundrecept. Bara att handla hem gula ärter och sätta i gång! Oroa dig inte över 12-timmars blötläggningen, ärtsoppa går utmärkt att frysa in så kör en dubbel sats när du ändå är igång. Servera bara med god söt senap.
90 min
8 ingredienser
Köpklart recept för totalt
61,43 kr
4 dl
torkade gula ärter
1.5 l
vatten
1 tsk
salt
2 st
tärnade gula lök
1 tsk
torkad mejram
1 tsk
torkad timjan
2 st
grönsaksbuljongtärningar
1 fp
rimmat tärnat fläsk (kan uteslutas)
Ingredienser
4 dl
torkade gula ärter
1.5 l
vatten
1 tsk
salt
2 st
tärnade gula lök
1 tsk
torkad mejram
1 tsk
torkad timjan
2 st
grönsaksbuljongtärningar
1 fp
rimmat tärnat fläsk (kan uteslutas)
Gör så här
- Skölj ärterna och lägg i en bunke. Häll på kallt vatten så ärtorna täcks. Låt stå ca 12 timmar att svälla. Häll av vattnet och skölj ärtorna i ett durkslag.
- Koka upp ärtorna med nytt vatten och salt.
- Tillsätt lök, mejram, timjan och buljongtärningar och fläsk (kan uteslutas).
- Koka på medelvärme under lock tills ärtorna mjuknat, ca 1 timme. Rör då och då så inte ärterna fastnar i botten av kastrullen.
- Skumma av ytan och använd en ballongvisp för att få bort ärtskalen.
- Smaka av med salt, peppar och ev mer timjan. Späd med vatten om den är tjock.
Tips! Man kan antingen tärna fläsket innan det läggs i kastrullen, eller lägga i en hel bit fläsk i din ärtsoppa och ta upp och tärna det när soppan är klar. Du kan även koka eller steka fläsket separat och tillsätta det vid servering. Det går självklart bra att servera utan fläsk.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
61,43 kr
Köpklart recept för
61,43 kr