Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing
Svensk röding gör sig förvånansvärt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en varm, smått beroendeframkallande sojadressing med sesamolja och honung. Receptet kommer från Matfiskodlarna, som vill inspirera till mer hållbar svensk fisk i vardagsmaten. Havreris passar fint till, och om pak choi inte finns i säsong fungerar broccoli lika bra. Rödingen steks med skinnet nedåt tills det blir knaprigt – en enkel teknik som lyfter hela rätten. Resultatet är en smakrik, modern fiskmiddag med nordiskt ursprung och asiatiska influenser.
30 min
19 ingredienser
Köpklart recept för totalt
161,48 kr
RÖDING
560 g
röding, gärna med skinn
1 msk
neutral olja
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
nymalen svartpeppar
HAVRERIS
3 dl
havreris
6 dl
vatten
1 tsk
salt
WOKAD PAK CHOI
2 st
pak choi
1 msk
neutral olja
1 st
vitlöksklyfta, finhackad
1 msk
färsk ingefära, finhackad eller riven
1 tsk
sesamolja
VARM SOJADRESSING
0.5 dl
japansk soja
2 msk
sesamolja
2 msk
honung
1 msk
risvinäger, eller limejuice
1 st
liten röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)
2 msk
vatten
Ingredienser
RÖDING
560 g
röding, gärna med skinn
1 msk
neutral olja
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
nymalen svartpeppar
HAVRERIS
3 dl
havreris
6 dl
vatten
1 tsk
salt
WOKAD PAK CHOI
2 st
pak choi
1 msk
neutral olja
1 st
vitlöksklyfta, finhackad
1 msk
färsk ingefära, finhackad eller riven
1 tsk
sesamolja
VARM SOJADRESSING
0.5 dl
japansk soja
2 msk
sesamolja
2 msk
honung
1 msk
risvinäger, eller limejuice
1 st
liten röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)
2 msk
vatten
Gör så här
1. Havreris: Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Håll varmt under lock.
2. Sojadressing: Blanda soja, sesamolja, honung, risvinäger och vatten i en liten kastrull. Tillsätt chili om du vill ha hetta. Värm försiktigt tills honungen löst sig – dressingen ska vara varm men inte koka.
3. Pak choi: Dela kålen i halvor. Hetta upp olja i en wokpanna eller stor stekpanna. Fräs vitlök och ingefära snabbt utan att det tar färg. Lägg i pak choi och woka 2–3 minuter tills kålen blir lätt mjuk men fortfarande har spänst. Ringla över sesamolja och vänd runt.
4. Röding: Torka av filéerna och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Hetta upp olja i en panna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt.
5. Stek 3–4 minuter tills skinnet är knaprigt. Vänd, tillsätt smöret och ös över fisken i ytterligare 1–2 minuter tills den är precis genomstekt, med en innertemperatur på ca 48°.
6. Servera rödingen med havreriset, sojadressingen och de wokade grönsakerna.
Så gott att det blir svårt att inte ta om! Rödingen får extra god smak av den varma sojadressingen – och blir ännu godare med sesamfrön och färska örter.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
161,48 kr
Köpklart recept för
161,48 kr