Asiatisk rotfruktssoppa med skalchips
Svinnsmart matlagning är både hållbart och kreativt – som att göra krispiga chips av rotfruktsskal istället för att slänga dem. Det ger också ett härligt crunch till den här lena soppan och du minskar matsvinnet på köpet! Cantaloupemelonen som blir över håller sig fint några dagar i kylen, inplastad. Den är lika god att äta som den är, eller som en fräsch del i en fruktsallad. Och om palsternackan eller morötterna är lite jordiga? Skölj dem snabbt och torka av innan du börjar skala och lägger skalen på plåten. Små steg som gör stor skillnad – både för smaken och miljön.
30 min
20 ingredienser
Köpklart recept för totalt
233,53 kr
ROTFRUKTSOPPA
500 g
palsternacka
500 g
morot
1 st
lök
1 msk
olivolja
1 st
vitlöksklyfta
0.5 msk
ingefära (torkad)
1.5 tsk
salt
2 dl
kokosmjölk
7 dl
vatten
1.5 msk
buljongpulver
1 tsk
sambal
0.5 st
lime
SKALCHIPS
1 st
skal från palsternacka
1 st
skal från morot
1 msk
olivolja
0.5 tsk
salt
MELONSALLAD
0.5 st
cantaloupemelon
0.5 st
lime
250 g
knäckebröd
150 g
färskost örter
Allergiinformation
gluten
Ingredienser
ROTFRUKTSOPPA
500 g
palsternacka
500 g
morot
1 st
lök
1 msk
olivolja
1 st
vitlöksklyfta
0.5 msk
ingefära (torkad)
1.5 tsk
salt
2 dl
kokosmjölk
7 dl
vatten
1.5 msk
buljongpulver
1 tsk
sambal
0.5 st
lime
SKALCHIPS
1 st
skal från palsternacka
1 st
skal från morot
1 msk
olivolja
0.5 tsk
salt
MELONSALLAD
0.5 st
cantaloupemelon
0.5 st
lime
250 g
knäckebröd
150 g
färskost örter
Allergiinformation
gluten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Ta fram en gryta med lock, ugnsplåt med bakplåtspapper, skål och stavmixer.
2. Skala (OBS! SPARA SKALEN) och skär palsternacka och morötter i 1 cm breda bitar. Hacka gul lök. Hetta upp grytan med olivolja och fräs grönsakerna, pressad vitlök, ingefära och salt på medelhög värme i 3 min.
3. Blanda skalet från palsternackorna och morötterna med olivolja och salt på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 15 min.
4. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongpulver, alt. tärning, och sambal oelek i grytan och sjud under lock i 15 min.
5. Skala och skär en halv cantaloupemelon i mindre bitar och blanda med skal och saft från en halv lime i skålen.
6. Mixa soppan slät med stavmixer och rör ner saft från en halv lime.
7. Fördela soppan i 4 skålar och toppa med skalchipsen. Servera soppan med knäckebröd, färskost örter och melonsallad till efterrätt.
En värmande soppa med extra crunch – och ett smart sätt att ta vara på hela råvaran. Gott för både smaklökarna och miljön!
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
233,53 kr
Köpklart recept för
233,53 kr