Asiatisk rotfruktssoppa med skalchips

Svinnsmart matlagning är både hållbart och kreativt – som att göra krispiga chips av rotfruktsskal istället för att slänga dem. Det ger också ett härligt crunch till den här lena soppan och du minskar matsvinnet på köpet! Cantaloupemelonen som blir över håller sig fint några dagar i kylen, inplastad. Den är lika god att äta som den är, eller som en fräsch del i en fruktsallad. Och om palsternackan eller morötterna är lite jordiga? Skölj dem snabbt och torka av innan du börjar skala och lägger skalen på plåten. Små steg som gör stor skillnad – både för smaken och miljön.

30 min

20 ingredienser


Köpklart recept för totalt

233,53 kr

Asiatisk rotfruktssoppa med skalchips

ROTFRUKTSOPPA

  • 500 g

    palsternacka

  • 500 g

    morot

  • 1 st

    lök

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 msk

    ingefära (torkad)

  • 1.5 tsk

    salt

  • 2 dl

    kokosmjölk

  • 7 dl

    vatten

  • 1.5 msk

    buljongpulver

  • 1 tsk

    sambal

  • 0.5 st

    lime

SKALCHIPS

  • 1 st

    skal från palsternacka

  • 1 st

    skal från morot

  • 1 msk

    olivolja

  • 0.5 tsk

    salt

MELONSALLAD

  • 0.5 st

    cantaloupemelon

  • 0.5 st

    lime

  • 250 g

    knäckebröd

  • 150 g

    färskost örter

Allergiinformation

gluten

Ingredienser

ROTFRUKTSOPPA

  • 500 g

    palsternacka

  • 500 g

    morot

  • 1 st

    lök

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 0.5 msk

    ingefära (torkad)

  • 1.5 tsk

    salt

  • 2 dl

    kokosmjölk

  • 7 dl

    vatten

  • 1.5 msk

    buljongpulver

  • 1 tsk

    sambal

  • 0.5 st

    lime

SKALCHIPS

  • 1 st

    skal från palsternacka

  • 1 st

    skal från morot

  • 1 msk

    olivolja

  • 0.5 tsk

    salt

MELONSALLAD

  • 0.5 st

    cantaloupemelon

  • 0.5 st

    lime

  • 250 g

    knäckebröd

  • 150 g

    färskost örter

Allergiinformation

gluten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Ta fram en gryta med lock, ugnsplåt med bakplåtspapper, skål och stavmixer.

2. Skala (OBS! SPARA SKALEN) och skär palsternacka och morötter i 1 cm breda bitar. Hacka gul lök. Hetta upp grytan med olivolja och fräs grönsakerna, pressad vitlök, ingefära och salt på medelhög värme i 3 min.

3. Blanda skalet från palsternackorna och morötterna med olivolja och salt på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 15 min.

4. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongpulver, alt. tärning, och sambal oelek i grytan och sjud under lock i 15 min.

5. Skala och skär en halv cantaloupemelon i mindre bitar och blanda med skal och saft från en halv lime i skålen.

6. Mixa soppan slät med stavmixer och rör ner saft från en halv lime.

7. Fördela soppan i 4 skålar och toppa med skalchipsen. Servera soppan med knäckebröd, färskost örter och melonsallad till efterrätt.

En värmande soppa med extra crunch – och ett smart sätt att ta vara på hela råvaran. Gott för både smaklökarna och miljön!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

233,53 kr

Köpklart recept för

233,53 kr