Bakad sej med currystekt blomkål och syrad rödlök

Den här rätten bjuder på en smakrik resa med asiatiska toner och nordisk finess. Sejfilén bakas varsamt med röd currypasta som ger både hetta och djup, medan blomkålen får en smakboost i samma kryddiga panna. Syrad rödlök tillför syra och friska äppelklyftor rundar av med sötma. Tillsammans med gröna linser blir det en komplett måltid som är både mättande och full av karaktär. Perfekt för dig som vill ha något kryddigt, syrligt och friskt – en rätt med både smak och färg!

30 min

15 ingredienser


Köpklart recept för totalt

402,02 kr

Bakad sej med currystekt blomkål och syrad rödlök

CURRYSTEKT BLOMKÅL

  • 1 st

    blomkål

  • 2 msk

    neutral olja

  • 2 krm

    salt

  • 0.5 fp

    röd currypasta

  • 2 dl

    vatten

  • 2 fp

    gröna linser (kokta)

BAKAD SEJ

  • 600 g

    sejfilé

  • 0.5 msk

    neutral olja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 0.5 fp

    röd currypasta

SYRAD RÖDLÖK

  • 0.5 dl

    vatten

  • 2 msk

    socker

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 st

    röd lök

ÄPPELKLYFTOR

  • 2 st

    äpple

Ingredienser

CURRYSTEKT BLOMKÅL

  • 1 st

    blomkål

  • 2 msk

    neutral olja

  • 2 krm

    salt

  • 0.5 fp

    röd currypasta

  • 2 dl

    vatten

  • 2 fp

    gröna linser (kokta)

BAKAD SEJ

  • 600 g

    sejfilé

  • 0.5 msk

    neutral olja

  • 0.5 tsk

    salt

  • 0.5 fp

    röd currypasta

SYRAD RÖDLÖK

  • 0.5 dl

    vatten

  • 2 msk

    socker

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 st

    röd lök

ÄPPELKLYFTOR

  • 2 st

    äpple

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°C. Ta fram en traktörpanna med lock, ugnsform 20x30 cm och en liten kastrull.

2. Ta av eventuella skadade blad från blomkålen och dela huvudet på hälften. Hetta upp pannan med neutral olja och tillsätt salt och currypasta. Lägg blomkålen med snittsidan nedåt i pannan och stek på hög värme i 5 min. Häll på vatten och lägg på locket. Koka upp och låt sjuda på låg värme i ca 5-7 min.

3. Lägg sejfilén i ugnsformen, ringla över neutral olja, krydda med salt och bred ut currypastan på fisken. Baka i mitten av ugnen i 5-10 min.

4. Koka upp vatten, socker och vitvinsvinäger i kastrullen och dra av från värmen. Skiva rödlök och lägg ner i lagen. Låt stå och dra.

5. Skölj linser och tillsätt i pannan med blomkål. Blanda runt försiktigt och ställ av från värmen.

6. Halvera äpplena, skär bort kärnhuset och skär äpplena i klyftor.

7. Servera blomkålen och linserna direkt ur traktörpannan tillsammans med fisken, den syrade löken och äppelklyftorna.

En färgstark rätt med balanserad hetta och syra – perfekt både till vardag och helg. Testa att servera med en klick yoghurt eller bröd för att runda av smakupplevelsen.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

402,02 kr

Köpklart recept för

402,02 kr