Bakade rödbetor med fetayoghurt, grapefrukt och sallad
En vacker och god sidorätt som passar fint att servera till både kött, fågel och fisk. Eller som en lätt lunch, toppad med kokta linser eller gryn och tillsammans med ett gott bröd.
35 min
Ingredienser
6 st
rödbetor
3.5 msk
olivolja (2 msk till betorna + 1–2 msk till salladen)
1 tsk
flingsalt
2 krm
svartpeppar
1 st
endivesallad (eller rosésallad)
2 st
röda grapefrukt
0.5 kruka
färsk rosmarin
Fetayoghurt
1 fp
fetaost (spara ca 50g)
1.5 dl
grekisk yoghurt
1 tsk
honung
1 st
vitlöksklyfta
1 nypa
salt
1 nypa
nymalen svartpeppar
Gör så här
Börja med att lägga 50 gram av fetaosten i frysen. Låt den ligga där medan du förbereder maten (ca 30 minuter).
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skrubba rödbetorna och dela dem i bitar. Lägg på en plåt och ringla över ca 2 msk olivolja, strö över ca 1 tsk flingsalt och nymalen svartpeppar.
Rosta i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills de mjuknat och fått färg.
Mosa samman fetaosten och yoghurten, smaka av med honung, vitlök, salt och nymalen svartpeppar.
Filea grapefrukten med hjälp av en vass kniv.
Bred ut fetayoghurten på ett stort fat.
Lägg på de rostade betorna och toppa med blad av endive, filéer av grapefrukt och blad av färsk rosmarin.
Ringla över 1–2 msk god olivolja och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Avsluta med att ta ut fetaostbiten ur frysen och riv den över rätten.