Hemköp

BBQ–kycklingvingar med smörig chilisås

Underbart goda med sin smöriga chilisås. Passar att servera till mycket annat gott som läggs på grillen!

30 min

BBQ–kycklingvingar med smörig chilisås

Ingredienser

  • 1 kg
    kycklingben
  • 1 dl
    salt
  • 1 l
    vatten
  • 2 dl
    ketchup
  • 1 dl
    srirachasås
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 st
    liten bit färsk ingefära (ca ½ tumme)
  • 1 st
    lime (saft och skal från)
  • 1 msk
    strösocker
  • 75 g
    smör

Gör så här

1. Börja med att rimma kycklingbenen så att de får bra sälta genom hela köttet: Koka upp vatten och salt tills saltet löser sig och låt kallna. Lägg ner kycklingbenen och låt stå i kylskåp i ca 6 timmar. Skölj av kycklingbenen och torka av dem noga. Om du inte hinner/väljer att inte rimma: Bara salta kycklingen och grilla.

2. Hacka vitlök och ingefära till ketchupen fint och blanda med övriga ingredienser till såsen, utom smöret, i en kastrull. Värm såsen på svag värme (koka ej) och mixa sedan ner smöret i såsen, lite i taget. Mixa tills allt smör gått ner och såsen är helt slät. Tips! Skulle såsen spricka när du tillsätter smöret kan du mixa ner lite kallt vatten så brukar den gå samman.

3. Gnid in kycklingbenen, rimmade eller bara saltade, med lite olja, krydda med peppar. Förbered grillen så du har fin glöd på ena sidan av grillen.

4. Valfritt: Blötlägg lite rökspån i vatten. Lägg ner rökspån i glöden.

5. Grilla kycklingbenen under lock i ca 20 minuter vid sidan av glöden, det vill säga med indirekt värme. Vänd på dem någon gång under tiden. Kontrollera så att de är helt genomlagade innan du tar av dem från grillen. 6. Sväng runt de nygrillade kycklingbenen med ketchupen och toppa med finhackad salladslök. Servera med ketchup som blir över. Tips: Förvara ev överbliven sås i kylskåp, håller i en dryg vecka.

Tips! Här används rökspån i grillen, men det går också bra utan.

4 portioner

Hemköp chat icon