Hemköp

Björnbärscobbler

Cobbler är en mix mellan mjuk kaka och paj. Här gör vi den med sötsyrliga björnbär.

75 min

Björnbärscobbler

Ingredienser

  • 4.5 dl
    vetemjöl, plus extra till utbakning
  • 1 msk
    bakpulver
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 1 tsk
    salt
  • 1 st
    citron (ca. 2 tsk rivet skal av)
  • 120 g
    smör, tärnat
  • 3 dl
    matlagningsgrädde (plus ca 2 msk till pensling)
  • 1 msk
    råsocker (eller rörsocker)

FYLLNING

  • 625 g
    björnbär
  • 0.5 dl
    honung
  • 2 msk
    pressad citron
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 2 msk
    maizena
  • 1 nypa
    salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft 175 grader.

2. Pajdeg: Blanda vetemjöl, bakpulver, socker, salt och citronskal i en bunke. Tillsätt smöret i bitar. Arbeta samman med fingertopparna. Tillsätt grädde, 1 dl i taget, och arbeta ihop till en kladdig deg. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en tjocklek på 1,5–2 cm. Tryck ut cirklar av degen med hjälp av ett glas eller en kakform. Lägg degcirklarna på en bakplåt med bakplåtspapper, pensla med lite grädde och strö över råsocker. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.

3. Blanda bären försiktigt med övriga ingredienser. Lägg blandningen i en pajform, täck med folie. Grädda mitten i ugnen ca 15 min.

4. Täck den förgräddade bärfyllningen med kakorna och grädda mitt i ugnen ca 15 min, eller tills cobblern har fått en gyllene färg. Servera varm med grädde eller glass.

4 portioner