Blandfärsbiffar i svampsås med potatisstomp
Det här är svensk husmanskost när den är som allra bäst – rustik, smakrik och tryggt välbekant. Saftiga blandfärsbiffar får extra djup när de får puttra klart i en krämig svampsås, full av umami. Till det serveras en grovstompad potatis som binder ihop smakerna, och rårörda lingon som tillför en frisk syra och fin balans. En rätt som både värmer och mättar, perfekt för höstkvällar eller när du vill bjuda på något klassiskt med lite extra kärlek. Det är enkel matlagning med stor smak – precis som husmanskost ska vara.
30 min
26 ingredienser
Köpklart recept för totalt
187,84 kr
POTATISSTOMP
900 g
potatis
2 msk
smör
2 dl
mjölk
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
BLANDFÄRSBIFFAR
500 g
blandfärs
1 st
lök
1 st
ägg
0.5 dl
ströbröd
0.5 dl
mjölk
1 tsk
salt
0.5 tsk
svartpeppar
2 msk
smör eller neutral olja för stekning
SVAMPSÅS
250 g
champinjon
1 st
vitlöksklyfta
2 dl
crème fraiche
0.5 dl
mjölk
1 tsk
timjan
1 tsk
soja
2 krm
salt
1 krm
svartpeppar
RIVNA MORÖTTER
300 g
morot
1 msk
vitvinsvinäger
1 msk
olivolja
2 krm
salt
200 g
lingon
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos, soja och ägg
Ingredienser
POTATISSTOMP
900 g
potatis
2 msk
smör
2 dl
mjölk
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
BLANDFÄRSBIFFAR
500 g
blandfärs
1 st
lök
1 st
ägg
0.5 dl
ströbröd
0.5 dl
mjölk
1 tsk
salt
0.5 tsk
svartpeppar
2 msk
smör eller neutral olja för stekning
SVAMPSÅS
250 g
champinjon
1 st
vitlöksklyfta
2 dl
crème fraiche
0.5 dl
mjölk
1 tsk
timjan
1 tsk
soja
2 krm
salt
1 krm
svartpeppar
RIVNA MORÖTTER
300 g
morot
1 msk
vitvinsvinäger
1 msk
olivolja
2 krm
salt
200 g
lingon
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos, soja och ägg
Gör så här
1. Ta fram en stor stekpanna eller traktörpanna, bunke, skål och en kastrull.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 20 minuter. När potatisen är klar, häll av vattnet och stompa potatisen med en potatisstöt eller gaffel. Tillsätt smör och mjölk, och rör om tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i några minuter. Finhacka gul lök. Tillsätt blandfärs, lök, ägg, salt och peppar. Blanda väl och forma smeten till 8 st små biffar. Hetta upp smör eller neutral olja i en stekpanna och stek biffarna tills de nästan är genomstekta och har en fin gyllenbrun färg, cirka 3 min/sida. Skiva champinjoner under tiden. Lägg biffarna på en tallrik men spara stekpannan till nästa steg.
4. Tillsätt skivade champinjoner och pressad vitlök i pannan och stek tills de är gyllenbruna och har släppt ifrån sig vätska. Tillsätt crème fraiche, mjölk, timjan och kinesisk soja. Låt såsen koka upp och sjuda i några minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sedan i biffarna och låt sjuda ytterligare några minuter.
5. Skala och grovriv morötter. Blanda med vitvinsvinäger, olivolja och salt i skålen.
6. Servera biffarna i såsen tillsammans med potatisstompet, rårörda lingon och de rivna morötterna.
Smakerna sitter där de ska – mustigt, krämigt och balanserat. En rätt som bjuder på både nostalgi och njutning, och som påminner om varför husmanskost aldrig går ur tiden.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
187,84 kr
Köpklart recept för
187,84 kr