Blandfärsbiffar i svampsås med potatisstomp

Det här är svensk husmanskost när den är som allra bäst – rustik, smakrik och tryggt välbekant. Saftiga blandfärsbiffar får extra djup när de får puttra klart i en krämig svampsås, full av umami. Till det serveras en grovstompad potatis som binder ihop smakerna, och rårörda lingon som tillför en frisk syra och fin balans. En rätt som både värmer och mättar, perfekt för höstkvällar eller när du vill bjuda på något klassiskt med lite extra kärlek. Det är enkel matlagning med stor smak – precis som husmanskost ska vara.

 

30 min

26 ingredienser


Köpklart recept för totalt

187,84 kr

Blandfärsbiffar i svampsås med potatisstomp

POTATISSTOMP

  • 900 g

    potatis

  • 2 msk

    smör

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

BLANDFÄRSBIFFAR

  • 500 g

    blandfärs

  • 1 st

    lök

  • 1 st

    ägg

  • 0.5 dl

    ströbröd

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 1 tsk

    salt

  • 0.5 tsk

    svartpeppar

  • 2 msk

    smör eller neutral olja för stekning

SVAMPSÅS

  • 250 g

    champinjon

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    soja

  • 2 krm

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

RIVNA MORÖTTER

  • 300 g

    morot

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 msk

    olivolja

  • 2 krm

    salt

  • 200 g

    lingon

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos, soja och ägg

Ingredienser

POTATISSTOMP

  • 900 g

    potatis

  • 2 msk

    smör

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

BLANDFÄRSBIFFAR

  • 500 g

    blandfärs

  • 1 st

    lök

  • 1 st

    ägg

  • 0.5 dl

    ströbröd

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 1 tsk

    salt

  • 0.5 tsk

    svartpeppar

  • 2 msk

    smör eller neutral olja för stekning

SVAMPSÅS

  • 250 g

    champinjon

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 0.5 dl

    mjölk

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    soja

  • 2 krm

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

RIVNA MORÖTTER

  • 300 g

    morot

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 msk

    olivolja

  • 2 krm

    salt

  • 200 g

    lingon

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos, soja och ägg

Gör så här

1. Ta fram en stor stekpanna eller traktörpanna, bunke, skål och en kastrull.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 20 minuter. När potatisen är klar, häll av vattnet och stompa potatisen med en potatisstöt eller gaffel. Tillsätt smör och mjölk, och rör om tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i några minuter. Finhacka gul lök. Tillsätt blandfärs, lök, ägg, salt och peppar. Blanda väl och forma smeten till 8 st små biffar. Hetta upp smör eller neutral olja i en stekpanna och stek biffarna tills de nästan är genomstekta och har en fin gyllenbrun färg, cirka 3 min/sida. Skiva champinjoner under tiden. Lägg biffarna på en tallrik men spara stekpannan till nästa steg.

4. Tillsätt skivade champinjoner och pressad vitlök i pannan och stek tills de är gyllenbruna och har släppt ifrån sig vätska. Tillsätt crème fraiche, mjölk, timjan och kinesisk soja. Låt såsen koka upp och sjuda i några minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sedan i biffarna och låt sjuda ytterligare några minuter.

5. Skala och grovriv morötter. Blanda med vitvinsvinäger, olivolja och salt i skålen.

6. Servera biffarna i såsen tillsammans med potatisstompet, rårörda lingon och de rivna morötterna.

Smakerna sitter där de ska – mustigt, krämigt och balanserat. En rätt som bjuder på både nostalgi och njutning, och som påminner om varför husmanskost aldrig går ur tiden.

 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

187,84 kr

Köpklart recept för

187,84 kr