Hemköp

Börek med krämig vegofärs och tzatziki

Lite pill med filodegen är det, men så värt när resultatet blir drömmig börek med krämig färs. Otroligt gott! Och ser svårare ut än det är, vilket alltid är ett plus. Recept på vegetarisk börek med krämig vegofärs och tzatziki – perfekt till buffébordet!

60 min

Börek med krämig vegofärs och tzatziki

Ingredienser

  • 450 g
    vegofärs
  • 100 g
    bladspenat (färsk eller fryst)
  • 1 st
    lök
  • 3 msk
    smör (1 msk till färsen + 50 g till penslingen)
  • 1 msk
    paprikapulver
  • 150 g
    smaksatt färskost
  • 1 msk
    grönsaksfond
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 paket
    filodeg (8-12 ark)
  • 1 msk
    olivolja
  • 2 msk
    sesamfrön
  • PENSLING
  • 50 g
    smör
  • 1 st
    ägg
  • 1 dl
    turkisk yoghurt
  • 0.5 dl
    mjölk
  • TZATZIKI
  • 2 dl
    matyoghurt
  • 0.5 st
    gurka, riven och urkramad
  • 1 klyftor
    vitlök, riven
  • 1 tsk
    honung
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala och finhacka den gula löken.

3. Stek löken på medelvärme i smör tills den mjuknat, men utan att den får färg. Tillsätt paprikapulver och stek ytterligare ett par minuter.  
4. Vänd i färsen och stek några minuter tills den får lite färg.
5. Tillsätt spenat och färskost och fräs lite till. Dra från plattan och låt fyllningen svalna.  

6. Smält smöret till penslingen och låt svalna.

7. Vispa sen ihop ägg, yoghurt, mjölk och smör. 

8. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla arket med lite av äggblandningen, lägg på ett till ark och pensla ett nytt lager ovanpå.

9. Lägg på ¼ av fyllningen längs med ena långsidan och rulla ihop.  

10. Lyft över rullen på en plåt med bakplåtspapper och forma till en spiral. Gör likadant med resten av arken och fyllningen och bygg på spiralen tills du får en enda stor. Du kan också göra den i en smord ugnsform.  

11. Pensla spiralen med överbliven äggblandning (om du har någon kvar) eller olivolja och strö över sesamfrön.
12. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter tills den är gyllene och krispig.  

13. Blanda under tiden samman ingredienserna till tzatzikin och ställ åt sidan. 

14. Hacka gurkan och tomaten i fina tärningar. Hacka myntan fint. Lägg alltsammans i en skål och blanda med olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 

15. Ta ut böreken och servera den direkt tillsammans med tzatziki och en grönsallad. 

 

Tips: Addera lite chiliflakes när du tillsätter paprikapulvret, så får du en hetare börek! 

4 portioner

213,37 kr
Hemköp chat icon