Hemköp

Bouillabaisse med saffransaioli

Laga en underbar bouillabaisse till middag! Bouillabaissen kommer ursprungligen från sydfrankrike och kännetäcknas i att den i princip aldrig är redd, men serveras ofta med en rejäl klick aioli. I vårt recept serveras denna bouillabaisse på räkor, blåmusslor, kolja och sej med en härlig aioli på saffran och majonäs. 

60 min

Bouillabaisse med saffransaioli

Ingredienser

  • 7 dl
    vatten
  • 500 g
    räkor med skal
  • 1 st
    lagerblad
  • 12 stycken
    svartpepparkorn
  • 1 tsk
    salt
  • 1 st
    apelsin (skal och saft från)
  • 2 st
    skivade gula lökar
  • 2 st
    strimlade fänkål
  • 3 msk
    olivolja
  • 2 st
    skivade vitlöksklyftor
  • 1 fp
    krossade tomater
  • 1.5 dl
    vitt vin
  • 500 g
    blåmusslor (helst 1 kg i nät)
  • 1 kruka
    hackad timjan
  • 2 påse
    saffran
  • 1 krm
    chiliflakes
  • 300 g
    kolja i bitar
  • 300 g
    sej i bitar

TILLBEHÖR

  • 1 st
    baguette
  • 2 dl
    majonnäs
  • 1 påse
    saffran

Gör så här

1. Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull med vatten, lagerblad, svartpeppar, salt och apelsinskal. Låt sjuda ca 15 minuter.

2. Bryn lök och fänkål i olivolja, tillsätt vitlök på slutet och låt steka lite till. Tillsätt krossade tomater och vin, lägg ner musslorna och låt koka ca 3 minuter tills de öppnar sig (om du använder musslor i nät), lyft upp musslorna och låt buljongen sjuda ytterligare 15 minuter.

3. Sila räkbuljongen och häll i grytan tillsammans med timjan, saffran, chiliflakes och pressad apelsinsaft. Låt koka ytterligare 10 minuter.

4. Blanda majonnäs med saffran och lite salt.

5. Tillsätt fisken och låt sjuda ca 3–4 minuter, lägg allra sist i musslor och räkor. Servera med ett gott bröd och saffransaioli.

4 portioner

541,67 kr
Hemköp chat icon