Bouillabaisse med saffransaioli

Laga en underbar bouillabaisse till middag! Bouillabaissen kommer ursprungligen från sydfrankrike och kännetäcknas i att den i princip aldrig är redd, men serveras ofta med en rejäl klick aioli. I vårt recept serveras denna bouillabaisse på räkor, blåmusslor, kolja och sej med en härlig aioli på saffran och majonäs. 

60 min

21 ingredienser


Köpklart recept för totalt

651,81 kr

Bouillabaisse med saffransaioli
  • 7 dl

    vatten

  • 500 g

    räkor med skal

  • 1 st

    lagerblad

  • 12 st

    svartpepparkorn

  • 1 tsk

    salt

  • 1 st

    apelsin (skal och saft från)

  • 2 st

    skivade gula lökar

  • 2 st

    strimlade fänkål

  • 3 msk

    olivolja

  • 2 st

    skivade vitlöksklyftor

  • 1 fp

    krossade tomater

  • 1.5 dl

    vitt vin

  • 500 g

    blåmusslor (helst 1 kg i nät)

  • 1 kruka

    hackad timjan

  • 2 påse

    saffran

  • 1 krm

    chiliflakes

  • 300 g

    kolja i bitar

  • 300 g

    sej i bitar

TILLBEHÖR

  • 1 st

    baguette

  • 2 dl

    majonnäs

  • 1 påse

    saffran

Ingredienser

  • 7 dl

    vatten

  • 500 g

    räkor med skal

  • 1 st

    lagerblad

  • 12 st

    svartpepparkorn

  • 1 tsk

    salt

  • 1 st

    apelsin (skal och saft från)

  • 2 st

    skivade gula lökar

  • 2 st

    strimlade fänkål

  • 3 msk

    olivolja

  • 2 st

    skivade vitlöksklyftor

  • 1 fp

    krossade tomater

  • 1.5 dl

    vitt vin

  • 500 g

    blåmusslor (helst 1 kg i nät)

  • 1 kruka

    hackad timjan

  • 2 påse

    saffran

  • 1 krm

    chiliflakes

  • 300 g

    kolja i bitar

  • 300 g

    sej i bitar

TILLBEHÖR

  • 1 st

    baguette

  • 2 dl

    majonnäs

  • 1 påse

    saffran

Gör så här

1. Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull med vatten, lagerblad, svartpeppar, salt och apelsinskal. Låt sjuda ca 15 minuter.

2. Bryn lök och fänkål i olivolja, tillsätt vitlök på slutet och låt steka lite till. Tillsätt krossade tomater och vin, lägg ner musslorna och låt koka ca 3 minuter tills de öppnar sig (om du använder musslor i nät), lyft upp musslorna och låt buljongen sjuda ytterligare 15 minuter.

3. Sila räkbuljongen och häll i grytan tillsammans med timjan, saffran, chiliflakes och pressad apelsinsaft. Låt koka ytterligare 10 minuter.

4. Blanda majonnäs med saffran och lite salt.

5. Tillsätt fisken och låt sjuda ca 3–4 minuter, lägg allra sist i musslor och räkor. Servera med ett gott bröd och saffransaioli.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

651,81 kr

Köpklart recept för

651,81 kr