Hemköp

Grillad & bräserad endive med rökta tomater & krämiga borlottibönor

6 port 15 min + 30 min i ugn/grill

45 min

Grillad & bräserad endive med rökta tomater & krämiga borlottibönor

Portioner: 6

Ingredienser

ENDIVER:
6 endiver
2 dl grönsaksbuljong
1 dl mandelmjölk
salt
1 dl vitlöksklyftor
1 kvist oregano

KRÄMIGA BORLOTTIBÖNOR:
2 msk rapsolja
2 schalottenlökar
1 msk vitlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk tahini
600 g borlottibönor (kokta, avrunna)
1/2 citron, zest från

RÖKTA TOMATER:
500 g tomater
färsk vitlök, delad på mitten
färska örter, förslagsvis rosmarin, timjan
skal från en citron
2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
3 dl rökspån

TILL SERVERING:
persilja
gräslök
oregano
örtolja
salt

Gör så här

1. Tänd grillen.

2. Dela varje endive på längden. Pensla snittytorna med olja.

3. Grilla endiverna så att de får färg Lägg upp i en ugnsform och häll över grönsaksbuljong, mandelmjölk, salt, vitlök och oregano och täck med folie. Ställ formen i grillen igen, på indirekt värme, och stäng locket. (Grillens temperatur bör ligga från 220-230 grader.) Låt formen stå i ca 30 minuter. Plocka upp endiverna och vitlökarna och sila vätskan och behåll den till bönorna i nästa steg. Packa in endiverna i folie så att de håller sig varma.

4. Hacka lök och vitlök fint. Häll rapsoljan i en rostfri kastrull och ställ den på medelvärme, lägg i vitlök och lök och stek tills det är mjukt, men utan att ta färg. Häll på vinägern och dra runt några varv med sleven, häll i bönorna och zitronzest och rör runt. Häll i mandelmjölken och buljong från de bräserade endiverna och klicka i tahinin. Låt det hela koka så att vätskan reducerats till en krämig konsistens, 15-20 minuter.

5. Hacka örterna fint.

6. RÖKTA TOMATER: Ta fram en stor ugnsform samt ett mindre, värmetåligt fat med 1–1 ½ cm hög kant kanten får dock inte vara högre än den på den stora ugnsformen. Lägg ett tunt lager rökspån i botten på den stora formen och placera det mindre fatet i formen.

7. Lägg tomater, vitlök, färska örter och citronskal på det mindre fatet och ringla över olja och salt. Täck med aluminiumfolie och ställ ugnsformen med fatet i på grillen när det fortfarande brinner. Efter några minuter kommer spånet att börja ryka och röken att sippra ut under folien (om röken inte sipprar ut kan du vika upp lite folie i hörnet för att kontrollera att det ryker). Ta ugnsformen från grillen när det börjar ryka och låt den stå på marken i några minuter. Upprepa momentet 3–4 gånger. Ta av folien för att kolla om tomaterna och oljan fått färg. Upprepa annars proceduren ytterligare några gånger.

8. Lägg tomaterna i en steriliserad glasburk, häll över oljan och förslut burken. Om du vill kan du steka tomaterna hastigt i lite olja strax före servering – då får du upp värmen och smakerna blommar ut igen.

9. Lägg upp två delar endiver på varje tallrik med några rökta tomater, toppa med örterna och servera bönorna till, gärna med en örtolja.

Hemköp chat icon