Ett underbart bröd som passar perfekt till såväl påskbordet som kräftskivan. Det här brödet bakar du med torrjäst, mjöl, ägg och rejält med hackade örter!
30 min
1. Blanda torrjäst med varmt vatten i en bunke och låt stå i 5 minuter.
2. Ljumma upp mjölken till ca 40° och blanda i olja, socker och salt. Häll ner i jästblandningen tillsammans med ägget.
3. Vänd i vetemjölet och arbeta i ca 5–10 minuter till en fast deg och forma till en boll. Lägg i en oljad bunke med plastfilm över, jäs i rumstemperatur, ca 1–1 ½ timme eller till dubbel storlek.
4. Sätt ugnen på 175°.
5. Pensla en fyrkantig form, ca 35 x 25 cm, med smält smör.
6. Knåda degen och dela den i 4 bitar, kavla ut varje degbit till rektanglar, ca 30 x 15 cm.
7. Pensla varje bit med smör och strö över örter och ost.
8. Dela rektangeln i 5 ”strimlor” och dela dem sen på hälften.
9. Vik ihop varje bit och placera i smörad bakform, fortsätt tills alla bitar är på plats.
10. Pensla med smör på toppen och strö över lite örter och ost, täck med plastfilm och låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
11. Baka av i ugn, ca 25–35 minuter, ta ut och pensla med smör igen och strö över lite flingsalt.
4 portioner