Hemköp

Brytbröd med örter & västerbottenost

Ett underbart bröd som passar perfekt till såväl påskbordet som kräftskivan. Det här brödet bakar du med torrjäst, mjöl, ägg och rejält med hackade örter!

Tips! För att tillaga brytbrödet i airfryer kan du lägga det i airfryern i 20–25 min på 165 grader.

30 min

Brytbröd med örter & västerbottenost

Ingredienser

  • 1 påse
    torrjäst
  • 4 msk
    vatten, 40–45°C
  • 2.5 dl
    mjölk
  • 4 msk
    olja
  • 3 msk
    socker
  • 1.5 tsk
    salt
  • 1 st
    lättvispat ägg
  • 9 dl
    vetemjöl
  • 75 g
    smält smör
  • 0.5 dl
    hackad persilja
  • 0.5 dl
    hackad dill
  • 0.5 dl
    hackad körvel
  • 0.5 dl
    hackad gräslök
  • 0.5 dl
    hackad basilika
  • 3 dl
    Västerbottensost
  • 1 nypa
    flingsalt

Gör så här

1. Blanda torrjäst med varmt vatten i en bunke och låt stå i 5 minuter. 

2. Ljumma upp mjölken till ca 40° och blanda i olja, socker och salt. Häll ner i jästblandningen tillsammans med ägget.

3. Vänd i vetemjölet och arbeta i ca 5–10 minuter till en fast deg och forma till en boll. Lägg i en oljad bunke med plastfilm över, jäs i rumstemperatur, ca 1–1 ½ timme eller till dubbel storlek.

4. Sätt ugnen på 175°C (eller aifryern på 165°C).

5. Pensla en fyrkantig form, ca 35 x 25 cm, med smält smör.

6. Knåda degen och dela den i 4 bitar, kavla ut varje degbit till rektanglar, ca 30 x 15 cm.

7. Pensla varje bit med smör och strö över örter och ost.

8. Dela rektangeln i 5 ”strimlor” och dela dem sen på hälften. 

9. Vik ihop varje bit och placera i smörad bakform, fortsätt tills alla bitar är på plats.

10. Pensla med smör på toppen och strö över lite örter och ost, täck med plastfilm och låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.

11. Baka av i ugn i ca 25–35 minuter (eller i ett jämnt lager i airfryer i ca 20–25 minuter), ta ut och pensla med smör igen och strö över lite flingsalt.

4 portioner

204,05 kr
Hemköp chat icon