Godaste butterkakan gör du själv, med smak av pistage och en frisk citrusfyllning av lemon curd.
40 min
FYLLNING
CITRONGLASYR
PENSLING
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37° och häll blandningen över jästen. Rör om tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken och låt degen jäsa ca 40 min.
3. FYLLNING: Riv mandelmassan och tillsätt matfett och vaniljsocker. Rör till en slät massa. Blanda i lemon curd och rör slätt. Hacka pistagenötterna fint.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 35 x 50 cm. Bred fyllningen jämnt över degplattorna, strö över pistagenötterna och rulla ihop. Skär upp varje degrulle i 14 bullbitar. Lägg dessa med snittytan upp i två smorda bakformar à ca 24 cm idiameter. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
5. Penslade färdig jästa butterkakorna med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr och ringla över kakorna då de kallnat.
4 portioner