Butterkaka med lemon curd och pistage
Godaste butterkakan gör du själv, med smak av pistage och en frisk citrusfyllning av lemon curd.
40 min
15 ingredienser
Köpklart recept för totalt
217,60 kr
50 g
jäst för söta degar
150 g
smör eller margarin
5 dl
mjölk
1 dl
socker
0.5 tsk
salt
2 tsk
nystött kardemumma
12.5 dl
vetemjöl
FYLLNING
250 g
mandelmassa
125 g
smör eller margarin
1 msk
vaniljsocker
2 dl
lemon curd
1 dl
osaltade pistagenötter
CITRONGLASYR
3 dl
florsocker
2 msk
citronsaft
PENSLING
1 st
ägg
Ingredienser
50 g
jäst för söta degar
150 g
smör eller margarin
5 dl
mjölk
1 dl
socker
0.5 tsk
salt
2 tsk
nystött kardemumma
12.5 dl
vetemjöl
FYLLNING
250 g
mandelmassa
125 g
smör eller margarin
1 msk
vaniljsocker
2 dl
lemon curd
1 dl
osaltade pistagenötter
CITRONGLASYR
3 dl
florsocker
2 msk
citronsaft
PENSLING
1 st
ägg
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37° och häll blandningen över jästen. Rör om tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken och låt degen jäsa ca 40 min.
3. FYLLNING: Riv mandelmassan och tillsätt matfett och vaniljsocker. Rör till en slät massa. Blanda i lemon curd och rör slätt. Hacka pistagenötterna fint.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 35 x 50 cm. Bred fyllningen jämnt över degplattorna, strö över pistagenötterna och rulla ihop. Skär upp varje degrulle i 14 bullbitar. Lägg dessa med snittytan upp i två smorda bakformar à ca 24 cm idiameter. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
5. Penslade färdig jästa butterkakorna med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr och ringla över kakorna då de kallnat.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
217,60 kr
Köpklart recept för
217,60 kr