Hemköp

Camilla Hamids citroncheesecake

Spröd kexbotten möter len cheesecake och syrlig lemoncurd i denna citroncheesecake med recept av Camilla Hamid. 

Exklusivt erbjudande: Ange koden CAMILLA100 för 100 kronor rabatt när du handlar online på Hemköp.se för minst 850 kronor. Gäller ett köp per kund. Giltig t.o.m. 7/5. 

45 min

Camilla Hamids citroncheesecake

Ingredienser

Ingredienser (botten)

  • 15 st
    digestivekex
  • 150 g
    smör (100 g till kakbotten + 50 g till lemoncurden)

Ingredienser (fyllning)

  • 600 g
    färskost
  • 1.5 dl
    vispgrädde
  • 2 dl
    florsocker
  • 2 tsk
    vaniljsocker (eller 0,5 tsk vaniljpulver)
  • 2 st
    citron (fint rivet skal till fyllningen, citronsaft till toppingen)

Ingredienser (topping – lemon curd)

  • 7 st
    stora ägg (5 äggulor + 2 hela ägg)
  • 1 st
    citron (fint rivet skal + saft till toppingen)
  • 1 dl
    strösocker

Gör så här

  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal från två citroner och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i frysen medan du gör lemoncurden.

Topping - Lemon curd: 

  1. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal från en citron, citronsaft från tre citroner och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme. Sedan toppar du cheesecaken tillsammans med vispad grädde och citronzest.

 

8 portioner

152,70 kr
Hemköp chat icon